Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deprimerad fick fel vård

Efter upprepade självmordsförsök hos en patient fälls nu Västerås stad och Landstinget Västmanland efter en Lex Maria-anmälan av Socialstyrelsen.

Annons

Anmälan gjordes av medicinskt ansvarig sköterska efter att en kvinna boende på ett äldreboende i Västerås genomfört flera självmordsförsök.

Efter att ha kastat sig från en balkong och ådragit sig flera frakturer bedömdes det av psykiatriska kliniken att hon inte var självmordsbenägen. Tillbaka på boendet var hon fortfarande orolig och fick extra tillsyn. Hon ordinerades också medicin mot oro och sömnsvårgheter.

Efter att patienten kastat sig utför en trappa lades hon in på psyk, men skrevs ut igen efter elva dagar med diagnosen demens och depression. Efter en vecka tillbaka på boendet kastade hon sig ut från ett köksfönster och ådrog sig fler frakturer och förvärrade de gamla.

Socialstyrelsen anser att vårdgivarna brister på flera punkter. Bland annat fanns brister i journalanteckningarna på psyk. Under elva dagars inläggning fanns endast en daganteckning om patienten. Inte heller fanns någon ordentlig riskbedömning, någon strukturerad plan för vården eller någon samverkan mellan de olika vårdgivarna.

Mer läsning

Annons