Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deprimerad? Ta ett piller Länets vårdcentraler erbjuder sällan terapi

Om man är deprimerad eller har ångest i Västmanland får man knapra piller. Även om många skulle vilja prata med en terapeut.

Annons

I en undersökning av primärvården i flera län i mellersta Sverige har Västmanland ovanligt många personer som lider av psykisk ohälsa. 6,5 procent fick diagnosen depression, ångest eller stress på vårdcentralen förra året.

– Fler och fler får en psykisk diagnos, dels för att det är mindre tabubelagt, och dels tror jag att fler mår dåligt, säger Jimmie Trevett, ordförande för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa – RSMH.

De som har värre problem och skickas direkt till psykiatrin syns inte i statistiken, men av de som fått diagnosen på vårdcentral i Västmanland är det försvinnande få som får träffa en psykolog eller terapeut. I hela länet är det ungefär var femte av de deprimerade och ångestdrabbade. I Surahammar är det bara drygt 4 procent av patienterna.

– När jag tittar närmare på siffrorna verkar det som att jag rapporterat in fel siffror, det borde ligga kring det dubbla i alla fall, säger Kjell Jansson som jobbar som familjeläkare på Ängsgårdens vårdcentral i Surahammar.

Även när det gäller statistiken för Västerås har det rapporterats in fel.

– Vi har missat att rapportera de som träffat psykolog på Bäckby och Oxbacken, så egentligen ligger vi nog i nivå med andra län, säger Anders Ahlgren, tillförordnad landstingsdirektör.

– Att många får en diagnos i Västmanland tycker jag är positivt, jag tolkar det som att vi har god tillgänglighet, säger Ahlgren.

Det är färre Västmanlänningar som får terapi när de mår dåligt än i många andra län.

– Vi läkare behandlar de flesta. Vi kan både ge medicin och prata med patienterna, säger Kjell Jansson, familje-läkare.

Att ge medicin till de här patienterna är en dålig idé tycker RSMH.

– Tyvärr skrivs det ut en massa medicin, mest från vårdcentraler, fast att det visat sig att det ofta fungerar bättre på lång sikt att behandla de här personerna med terapi, säger Jimmie Trevett.

Socialstyrelsen förespråkar i dag varken medicin eller terapi framför det andra, men håller på att utreda det.

– Det kan eventuellt finnas en pluseffekt med att kombinera medicin och terapi vid depression, men den här undersökningen är inte klar förrän nästa år, säger Mårten Gerle, sakkunnig inom psykiatri på Socialstyrelsen.

– Patienten måste själv få välja vilken metod som passar dem bäst, säger Gerle.

Psykisk ohälsa på vårdcentralen

Arboga 5,5 procent

Fagersta 4,4 procent

Hallstahammar 4,1 procent

Kungsör 2,8 procent

Köping 4,5 procent

Norberg 6,9 procent

Sala 5,2 procent

Skinnskatteberg 3,7 procent

Surahammar 5,4 procent

Västerås 8 procent

Mer läsning

Annons