Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är ett sjukt system”

Till årsskiftet stängs vårdcentralen Akvedukten i centrala Västerås. Anledningen: den har inte tillräckligt många friska patienter.

Annons
Dariusz Stachurski, läkare på Akvedukten, kritiserar landstinget för att missgynna vårdcentraler som tar sig an svårt sjuka patienter.

– Vi blir bestraffade för att vi behandlar svårt sjuka patienter, säger läkaren Dariusz Stachurski, som under tre års tid drivit vårdcentralen tillsammans med sin kollega Jan Pedersen.

När Akvedukten ansökte om att få sitt avtal med landstinget förnyat insåg ägarna att de inte i tillräckligt hög grad skulle kompenseras för kostnader för röntgen och mediciner.

Vårdcentralen har drygt tusen listade patienter. De kommer från hela länet. Många har komplicerade diagnoser och kräver dyr behandling. Inom sjukvården kallas sådana patienter för aktiva.

Passiva patienter, å andra sidan, kräver ingen behandling. De genererar i stället intäkter, genom att de betalar avgift.

Akvedukten får helt enkelt inte intäkterna och utgifterna att gå ihop och väljer därför att stänga.

– Vi jobbar jour på julafton, sedan stänger vi. Om vi startar en ny mottagning kommer vi inte att teckna avtal med något landsting, säger Dariusz Stachurski.

Mer läsning

Annons