Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är folk där ute jämt"

Det var inte två personer som ramlade igenom takkupolen i lördags. Det var tre. Här berättar Simon om kvällen som slutade med ett fritt fall fem meter ner i ett betonggolv.

Annons

Enligt uppgifter från polisen i söndags var det två unga män inblandade i olyckan.

I själva verket var det tre personer som föll genom kupolen.

Det var i lördags kväll och Simon, 20, var på förfest hos en kompis som bor i en av studentlägenheterna på Östra Ringvägen 3.

Ungefär 15 personer hade samlats på studentboendets gemensamma terrass. Klockan var strax efter 23.

Simon och en killkompis fick ett infall och ville prova att lägga sig raklånga på en av takkupolerna som finns på terrassen. Det är en lek som kallas ”planking”, ett känt internetfenomen. Man lägger sig raklång på ett roligt eller konstigt ställe, tar en bild och lägger ut på nätet.

Killarna ville testa, som en kul grej. Att kupolen inte skulle hålla hade de inte en tanke på.

– I och för sig är det väl vanligt vett och vi fattade ju att man inte skulle gå på dem. Men vi hade ju sett folk sitta och sola på kupolerna tidigare på dagen, förklarar Simon.

En 17-årig kille från Kungsör, som Simon inte kände, ville också vara med. De tre la sig över kupolen. Sedan brast det. Simon och de andra föll fem meter ner i betonggolvet till förrådslokalen nedanför. Simon svimmade av en kort stund, sedan ställde han sig upp.

– Först så tänkte jag att eftersom jag kunde stå upp så hade de andra klarat sig också. Sedan såg jag blod och att de låg ner och inte rörde på sig.

Simon agerade snabbt. Han skrek åt vännerna ovanför att ringa 112 och lade 17-åringen i framstupa sidoläge. Sedan fick Simon sparka upp en dörr som var låst för att ambulansen skulle kunna ta sig in.

Nu ligger Simons kompis på lasarettet i Västerås med brutna revben, punkterad lugna och armfraktur. Men han kommer att repa sig. För 17-åringen från Kungsör är läget allvarligare. Han vårdas just nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala för svåra skallskador. Simon klarade sig med en rispa på kinden och lite ont i låret.

– Det är ofattbart att Simon klarade sig så bra, säger Simons mamma när vi träffas i familjens lägenhet.

Simon är omtumlad av händelsen och säger att det han tänker på just nu är att kompisen och 17- åringen ska klara sig och må bra.

Fastighetsägaren HSB uppger att de boende inte fick vara på terrassen och ha fest och att terrassen i själva verket bara är en utrymningsplats.

Det är uppgifter som Simon och hans vänner inte hade någon aning om.

– Det är folk därute jämt. Det står en grill och en soptunna därute. Vi trodde att det var som vilken terrass som helst, säger Simons kompis Hampus, som var med på festen och bevittnade olyckan.

Uppgifterna kommer också som en överraskning för flera av de boende i fastigheten.

– Att vi inte skulle få vara där? Nej nej, absolut inte. Vi har alltid haft tillgång till terrassen. De har till och med ställt ut en soptunna därute som de tömmer. Det är folk där ute varje dag, säger Henrik, som bott i huset i två år.

Rebecka Husdahl bor på 4:e våningen och hörde olyckan från sin lägenhet. Hon berättar att de boende brukar ha förfester på terassen och sitta där och sola på dagarna.

– Det där är ju en uteplats som man får vara på. Att det bara skulle vara en utrymningsplats har jag aldrig hört talas om.

Mer läsning

Annons