Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det blir kaos på Djäkneberget” – de hotar att lämna restaurangen

Familjen Ondracek, som driver Djäknebergets restaurang, hotar att lämna verksamheten. Orsak: De fruktar att de offentliga toaletterna på Djäkneberget ska tas bort. Det kan bli ett akut problem för kissnödiga besökare.

Annons
Dyster jul i restaurangen. Familjen Ondracek, Jiri, Dosta, Tommy och Bo, hotar att lämna restaurangen om de offentliga toaletterna på Djäkneberget försvinner. De har skött restaurangen i många år. På bordet: Västerås stads uppsägning av städningen av de offentliga toaletterna och ett kontrakt för restaurangverksamheten som Bo Ondracek vägrar att skriva på.

Bo Ondracek, restaurangägare sedan flera årtionden, är bestämd:

– Det blir kaos på Djäkneberget! Under de förutsättningarna kan vi inte arbeta vidare med restaurangen. Vi kan inte skriva ett kontrakt för en ny period.

Men han tillägger att det inte är för honom och hans familj som västeråsarna ska bekymra sig.

– Det är inte synd om oss. Men det är synd om alla äldre, rörelsehindrade och barn som ställs utan möjlighet att komma till toalett. Det betyder att de inte längre kan besöka Djäkneberget. Och då kan Djäkneberget bli öde.

Djäknebergets restaurang har visserligen egna toaletter, men bara två, en sits för damer och en för herrar.

– De behövs för våra 200 gäster. Vi får redan i dag avvisa en del ganska desperata människor som inte har sett att det finns offentliga toaletter där ute. Men nu kan toaletterna försvinna från slutet av 2014 när det senaste kontraktet löper ut.

Västerås stad har redan sagt upp den del av kontraktet där skötseln av de offentliga toaletterna ingår.

– Men det kan de inte göra. Det har vår jurist sagt, säger Bo Ondracek.

Mer läsning

Annons