Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns likheter med Afghanistan”

Skogarna runt Irsta är avspärrade. Soldaterna står redo att försvara svenskt försvarsmateriel. Som inbäddade journalister har VLT varit på plats under hemvärnets största militärövning på länge.

Annons
FOTO: Tony Persson

Nordic Battle Group strider i landet Geltikum. Hässlo ska användas för att skicka förstärkningar och i skogarna runt Irsta finns tre förråd och en radiomast som kan vara intressanta mål för fienden.

Det är sceneriet när 300 soldater från Västmanlands hemvärnsbataljon övar runt Västerås. Övningen inleddes redan i måndags med planering. I morse började aktionen och på söndag ska det vara klart.

”Han har varit vaken i fem timmar utan att skjuta något.” Så beskrivs en soldat som ligger med en kulspruta och vaktar ett förråd.

Läget beskrivs inte som spänt av någon men alla väntar på att någon ska komma. Fast det är ingen som vet hur fienden ska se ut. Det är troligt att det är kriminella element ifrån Geltikum som försöker störa den svenska operationen.

- Det finns likheter med Afghanistan där vi också arbetade i fred och motståndarna var små grupper som man inte vet så mycket om. Samtidigt är det såklart som två helt skilda världar. Där var det största hotet vägbomber, säger Mikael Segerholm, sergant och gruppchef under övningen, som vintern 2007-08 var del i den svenska insatsen i Afghanistan.

Under inledningsskedet skickades en insatspluton ut för att säkra objekten, de tre förråden och masten. Sedan var de satta att bevaka tills förstärkning anlände och avlöste. Ingen av de soldater som VLT pratade med stötte på några motståndare men fotspår hittades på ett ställe.

Hemvärnssoldaterna sov i tält under natten och inledde övning vid 06.00. Inga strider förekom på förmiddagen men alla är övertygade att det kommer att ske.

- Det är inte krig vi övar på, vi har ett skyddsmandat, säger major Rickard Lundquist som är biträdande övningsledare.

Mer läsning

Annons