Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det känns tungt”

Ett bränt bilvrak och en bedrövad bilägare – för Pelle Hammarström har livet blivit mindre rörligt sedan branden.

Annons
Utbränd. Vandaliseringen av den specialbyggda bilen var ett ögonblicksverk. För Pelle Hammarström väntar nu upp till ett år utan den frihet som bilen ger honom. Foto: Per G Norén

Det har blivit en alltför vanlig syn i och kring Västerås den senaste tiden – en bil som fattat eld sedan någon tänt på. Pelle Hammarström är en i raden av drabbade bilägare – sedan strax före 4 på morgonen den 24 september:

– Det känns tungt. Mycket tungt.

Men rullstolsburne Pelle Hammarström har drabbats mycket hårdare än andra bilägare i hans situation: Hans bil var ett specialbyggt handikappfordon – och sådana har ett års leveranstid.

– En vanlig bilist kan ju direkt gå och hyra en bil, och sedan ta försäkringspengarna samma dag de betalas ut och köpa en annan bil, det kan inte jag göra, säger Pelle Hammarström.

Hans handikapp kräver dels en viss typ av fordon, dels en specialanpassning som görs av experter på en firma i Dalarna.

– Jag har pratat med dem och de har lovat att skynda på. Men det kan ta upp till ett år innan jag har en ny bil.I och med att bilen brann, bortom all räddning och reparation, har hans liv blivit betydligt mindre rörligt. Med bilen kunde han göra allt som en ”normalbilist” kan, tack vare speciell anpassning.

– Det är klart, jag kan åka färdtjänst, och jag tycker det funkar bra här i Västerås med färdtjänstbeställning. Men de spontana resorna är borta. Jag har en bror i Båstad till exempel, med bilen var det lätt att bara åka iväg. Nu måste alla sådana resor planeras. Man kan ju inte beställa färdtjänst bara för att köpa en tidning.

Mer läsning

Annons