Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var ett riktigt skott

Det var en kula som träffade västeråsaren Mikael Björks vindruta förra veckan. Det visar polisens preliminära undersökningar.

Annons
Blev rädd. Mikael Björk från Västerås körde på en väg mellan Torsvi gård och Brandholmssund när han tror att han blev beskjuten. Vindrutan fick en kraftig skada.

Dag Lundberg, närpolistekniker hos Uppsalapolisen, har själv undersökt rutan men också fått svar från Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping. Enligt SKLs vapenavdelning bedömning var det troligen en gevärskula.

- De säger att det mycket väl kan vara en kula som träffat vindrutan. Det troliga är att den kommit ganska mycket framifrån. Och att det är en rikoschett eller en kula som har gått i en båge, alltså som har tappat mycket av sin kraft, säger Lundberg.

Det var i tisdags förra veckan som västeråsaren Mikael Björk kom körandes söder om Enköping när det plötsligt small till i vindrutan. Delar av första lagret på rutan sprängdes bort och det blev sprickbildning. En skräckupplevelse för Mikael, speciellt som skadan på rutan var i brösthöjd på honom.

Polisen har tagit hand om rutan och ska nu söka efter krut- och blyrester på rutan men chanserna att hitta den som sköt är små.

- Vi kommer aldrig att kunna sätta dit någon för det här, men vi vill veta vad som hänt. vilken riktning och isåfall om det är något skjutlag som vi ska prata med. Är det ingen som säger att den har skjutit och missat så kommer vi aldrig kunna knyta ett speciellt vapen till det här.

Lundberg säger att bevisläget är väldigt svårt.

- Det pågick jakt precis överallt den veckan, det var många jaktlag som var ute. Skyddsavståndet på ammunition är ungefär 4000 meter.

Mer läsning

Annons