Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din julpost kan ha förstörts

Under lördagseftermiddagen hittades flera av de julpostlådor som rapporterats stulna samma dag. Men julkort och brev kan ha förstörts.

Annons
Skillnaden mellan julpostlådorna och de vanliga brevlådorna är tydlig - inte bara när det gäller färg och form. Julpostlådorna är provisoriskt fastsatta.

Flera av de röda postlådor avsedda för julkort och julpost frankerad med julfrimärken har under lördagen hittats i eller kring Västerås, samma dag som de stulits. Se artiklar här intill.

Men här är en dålig nyhet för den som lagt på julkort och brev i lådorna: Delar av innehållet kan ha förstörts.

- I åtminstone en av lådorna har någon eldat i innehållet, säger Per Andersson vid Västmanlandspolisens krimjour.

Det är också omöjligt att avgöra om post stulits ur lådorna och kanske slängts eller förstörts på annan plats.

Det hela började under natten till lördagen då en uppmärksam privatperson ringde polisen då han sett en 23-årig man stå och baxa in ett stort föremål i en bil vid fyratiden på morgonen invid Ica-Ettan. Polisen stoppade bilen på Långmårtensgatan och kunde konstatera att den 23-årige mannen hade en nystulen julpostlåda i sin hyrda bil.

Han hade dessutom redan börjat sprätta brev och försändelser, uppenbarligen på jakt efter kontanter eller värdesaker - skraplotter, presentkort eller andra föremål som folk kan skicka med som julgåva.

Åklagare anhöll 23-åringen som misstänkt för grov stöld. Under dagen kontrollerade Postens personal övriga julpostlådor i Västerås efter att ha varskotts om stölden, och det visade sig att lådorna vid Ica Supermarket Hökåsen, Coop Forum Stenby och Ica Maxi Hälla stulits. Lådan vid Hemköp Malmaberg bar spår av stöldförsök men stod kvar.

Under lördagen hittade uppmärksamma förbipasserande två av lådorna, en i Hökåsen och en vid relativt närbelägna Malmabanan.

En av lådorna är dock fortfarande borta. Det är oklart vilken.

Polisen avråder från att skicka värdesaker och framför allt kontanter i vanliga brev.

Den som har sådant att skicka bör sända posten som "rek" (rekommenderat) inrikes eller "värde". Sådana brev lämnas och hämtas hos närmaste postombud. Särskilda avgifter tillkommer.

Mer läsning

Annons