Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Docka full av kemikalier

Lajbansson AB, Västeråsföretag som säljer leksaker på internet, sålde en docka som innehöll 170 gånger högre halt av ftalater än vad lagen tillåter. Åklagaren har inlett en förundersökning.

Annons

Det gäller dockan ”Pretty girl”, importerad av det värmländska företaget Suntoy AB. Dockan har gått ut i nära 2 000 exemplar i Sverige, bland annat till Västeråsföretaget Lajbansson AB. Det var Kemikalieinspektionen som testade dockorna som slog larm och skickade en anmälan till åklagare för utredning. Dockan innehöll nämligen 17 procent av ftalaten DEHP. Gränsvärdet, enligt både Sveriges lag och EU-regler, ligger på 0,1 procent.

– Det där var länge sedan. Jag tror att det är avklarat redan. Produkterna är tillbakadragna och vi hade bara sålt 3 eller 4, säger Västeråsföretaget Lajbanssons kontaktman Johan Bromé.

Togs de sålda dockorna tillbaka från köparna?

– Ja, självklart.

Lajbansson säljer hundratals andra leksaker som också importerats av Suntoy AB, bland annat tillbehör till samma docka som dragits in, men övriga produkter har inte anmälts av Kemikalieinspektionen.

När VLT ringer upp åklagaren Anders Gustavsson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm står det klart att ärendet inte är nedlagt.

– Nej, det pågår en förundersökning, men vi har ännu inte fått svar från polisen i Västerås.

Förutom Lajbansson AB är importören Suntoy AB i Sunne och leksaksaffären Mix-Max Nojs and Toys AB i Stockholm anmälda i samma ärende.

Mer läsning

Annons