Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall granskasefter läkarmiss

Centrallasarettet gör en lex Maria-anmälan mot sig själva efter att en man avlidit av en bakterieinfektion.

Annons

Efter anmälan ska man nu ta reda på om man missat något och hur man i så fall undviker att det händer igen.

Det var i slutet av november förra året som en 71-årig man kom in på Centrallasarettet med feber och nedsatt allmäntillstånd. Han fick antibiotika och sattes under övervakning. Man misstänkte att han drabbats av något som kallas för rosfeber och de prover man tog bekräftade misstanken. Det man inte såg var att mannen hade en allvarlig bakterieinfektion, så kallade gula stafylokocker och detta skulle visa sig vara förödande för mannen.

Han kom dagen därpå till infektionskliniken knappt kontaktbar, hans blodtryck var lågt och han andades häftigt. Man beställde därför en akut hjärnröntgen men på röntgenavdelningen stannade plötsligt mannens hjärta. Han kunde dock återupplivas och tas till en intensivvårdsavdelning, men avled dagen efter.

Nu anmäler lasarettet sig själv till Socialstyrelsen enligt lex Maria. I anmälan står bland annat att de kontroller av patientens vitala värden som läkare ordinerat inte har utförts. Nu ska man se över om man behöver ändra tillvägagångssätt eller andra förhållanden så att det inte ska kunna hända igen.

Johan Nordmark är chefläkare på Centrallasarettet:

– Ibland klarar vi inte av att rädda patienter, säger han. Men frågan är om vi hade kunnat göra det i det här fallet och det ska vi titta närmare på nu och kartlägga förloppet. Vi har en intern utredning på gång som ska komplettera anmälan.

Mer läsning

Annons