Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för fler hot - men får sänkt straff

Den 31-årige man som i november trängde sig in i VLT-huset och hotade flera medarbetare får sitt straff sänkt av Svea hovrätt.

Annons

Västmanlands tingsrätt dömde i december den 31-årige Köpingsbon till tio månaders fängelse för en lång rad brott, där olaga hot mot VLT samt två medarbetare bedömdes vara de allvarligaste.

Hovrätten anser till skillnad från tingsrätten att även en tredje VLT-medarbetare utsattes för olaga hot.

Situationen som 31-åringen i huvudsak döms för inträffade den 7 november på morgonen då en tidigare flickvän till 31-åringen tog sin tillflykt till VLT-huset sedan han hotat och slagit henne efter en fest.

31-åringen följde efter och trängde sig in på VLT:s redaktion där han hotade att spränga VLT-huset och hotade flera medarbetare som försökte skydda kvinnan. Han dock med sig exflickvännen ut ur VLT-huset.

31-åringen åtalades också för andra brott, exempelvis hot mot tjänsteman och grov olovlig körning.

Hovrätten sänkte skadeståndet till en av VLT-medarbetarna från 10000 till 8500 kronor, lämnade den andra VLT-medarbetarens skadestånd om 6000 kronor oförändrat, men ansåg tvärtemot tingsrätten att en tredje VLT-medarbetare utsatts för olaga hot och utdömde ersättning för skadestånd och rättegångskostnader med mer än 15000 kronor.

Hovrätten höjde också skadeståndet 31-åringen ska betala till ex-flickvännen, från 8000 kronor till 12000 kronor.

Anledningen till 31-åringens sänkta straff är att hovrätten anser att hoten mot VLT och VLT:s medarbetare samt intrånget i VLT-huset inte i sig motiverar högre straffvärde än tre månader. Misshandeln och hotet mot ex-flickvännen taxeras till en månad, ett hot mot tjänsteman och tio fall av grov olovlig körning innebär en månads fängelse per brottstyp.

Sammantaget sex månaders fängelse. Samt villkorligt medgiven frihet som förverkas - vilket ger ytterligare en månad.

Mer läsning

Annons