Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogpåverkat par fick ha barnen kvar

När socialsekreterarna kom till en barnfamilj stod fadern med en knarkspruta i handen. Även mamman hade knark i blodet, men socialsekreterarna ansåg att hon var kapabel att ta hand om sina barn.

Annons

Socialstyrelsen ska nu besluta om socialsekreterarna gjorde rätt eller fel. Fallet är nämligen Lex Sarah-anmält.

En dag i mars blev det bråk mellan mannen och kvinnan i familjen. Uppträdet blev så allvarligt och högljutt att polisen larmades. När polisen insåg att barn bodde i lägenheten tillkallade de socialjouren i Västerås.

Två vikarierande socialsekreterare kom och hittade mannen i hemmet, påverkad av narkotika och med en spruta i handen. Lite senare kom mamman hem från affären. Med sig hade hon två barn, en två månader gammal bebis och en 13-åring.

Ett test visade att även mamman hade brukat narkotika, även om det nu bara fanns spår av detta i blodet.

Socialsekreterarna stannade tre timmar med kvinnan och hennes barn, men bedömde att hon var kapabel att ta hand om sina barn.

Socialstyrelsen ska nu ta ställning till om barnen inte i stället skulle ha placerats i ett jourhem, i varje fall som en förebyggande åtgärd.

– Det är alltid en svår avvägning när det gäller att skilja små barn från deras föräldrar, och om man ska avvakta eller inte med en ingripande, säger Bengt Euler, enhetschef för Proaros individ och familj.

De två socialsekreterarna som var på platsen var vikarier från en annan kommun, men båda har lång erfarenhet av socialt arbete.

Mer läsning

Annons