Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du kan få vänta åratal på hyresrätt

Stor inflyttning, dyra bostadsrätter är orsaken.
Bristen på hyresrätter i Västerås är stor. Att hitta en lägenhet kan ta flera år.

Annons
Kan bli bostadslös. Helen Kron har letat efter en hyreslägenhet intensivt sedan i somras. Hon har fortfarande inte hittat någon. ”Det tär på allt. Jag trodde aldrig det skulle bli såhär”, säger hon.foto: per g norén

Hyresmarknaden är kärv i Västerås. Det kommunägda bostadsföretaget Mimer, som äger och förvaltar 17-18 procent av den totala bostadsmarknaden i Västerås, har få lediga lägenheter och omflyttningen har minskat med tre procent.

Bostäderna går snabbt åt, vill man ha en hyresrätt i centrum kan det ta flera år. Det är inte som förr, då flera lägenheter stod tomma.

– Vi har haft en tillväxt i Västerås på 1 000–1 500 människor varje år. Man kan säga att vi har växt i kostymen, och nu börjar den bli för trång, säger Fredrik Törnqvist, vd på Mimer.

VLT:s rundringning till bostadsbolagen som äger och förvaltar hyresrätter bekräftar den bilden. Trycket på hyresrätterna är stort, inte bara ungdomar har svårt att hitta lägenheter med låg boendekostnad.

Tvåor, treor och större är de lägenheter med störst efterfrågan.

Men av de bolag VLT pratade med är det bara Aroseken och Mimer som i nuläget har planer på att bygga nytt.

– Det är brist på hyresrätter och det är ett problem vi försöker åtgärda, säger Jazmin Pettersson, ordförande i fastighetsnämnden.

Jazmin Pettersson tror bristen beror på många faktorer. Fler människor flyttar hit, det byggs för lite och allt fler väljer att bo i hyresrätt för att de inte har råd med kostnaderna för en bostadsrätt.

Men framtiden kanske inte är så mörk som den verkar. Byggaktörerna har det senaste året blivit mer positiva till att bygga hyresrätter. Jazmin Pettersson menar att de har insett att det finns en lönsamhet att bygga den formen av boende.

Drygt 860 hyreslägenheter planeras byggas de kommande fem åren.

Det blir i snitt cirka 170 lägenheter per år. Är det tillräckligt?

– Vi hoppas att det ska vara tillräckligt, säger Jazmin Pettersson.

Västerås stads mål är att av de bostäder som byggs ska åtminstone en tredjedel vara hyresrätter. För att det målet ska uppnås erbjuder redan Västerås stad billiga tomträttsavtal för uppförande av hyresrätter. Det finns även förslag på att vid försäljning av attraktiv mark tvinga byggföretagen att även bygga hyresrätter.

Fredrik Törnqvist menar att det inte behöver ta lång tid att få bostad. Det skiljer sig från fall till fall, ofta beror det på vilka önskemål och krav den sökande har.

Kösystemet är för lurigt för att han ska kunna ta fram en snittid.

– Det är så jäkla olika. Vissa kan ha jättetur, om man är aktiv själv. För andra kan det ta flera år. Det går inte att svara på, säger han.

Jazmin Pettersson (S)

Mer läsning

Annons