Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att välja fel p-plats

Du kan parkera dyrt för 60 kronor i timmen, eller billigt för 2 kronor i timmen. Och betala inte i fel automat. Då får du parkeringsbot.

Annons

Många behöver varje dag parkera i närheten av Centralstationen och bussterminalen, ofta för att pendla. Men att hitta rätt parkering är en hel vetenskap. Varje parkering har en helt egen prisnivå. Inte mindre än fem olika bolag och förvaltningar sköter parkeringarna.

Två av parkeringarna är dessutom delade mitt itu, i en dyrare och en billigare del. Parkeringen närmast stationen är dyrast – 60 kronor i timmen. Bara några tiotal meter bort från stationen går samma parkering över i en större del som bara kostar 15 kronor i timmen.

Ännu mer förvirrande är det på andra sidan om spåren. Där är en enda parkering delad på mitten, i en billigare och en dyrare del. Det kostar 6 kronor i timmen på ena halvan, 15 kronor i timmen på den andra.

– Men det är inte så konstigt, egentligen. Den ena delen ligger på Västerås stads mark, den andra delen på Jernhusens mark, och där är det Jernhusen som bestämmer priset, säger Jimmy Heimersson, kommunal trafikhandläggare.

Men även om Jernhusen bestämmer priset så sköter kommunen driften av automaterna på båda parkeringshalvorna.

På andra parkeringar runt stationen är andra bolag inblandade – Q-Park, Easypark och Europark, alla med en egen åsikt om vad en parkering ska kosta.

Alla parkeringar har sina egna automater. Det innebär att du får en parkeringsbot om du betalar din plats i en automat, men sedan råka ställa din bil på en annan parkering intill.

Men var hittar man den billigaste parkeringen? Jo, lite undanskymt, vid foten av Skattemyndigheternas hus, ligger en parkering som bara kostar 2 kronor i timmen, i varje fall utanför kontorstid. Under kontorstid kostar den 6 kronor per timme, och då får man inte stå där mer än fyra timmar.

Det finns fler parkeringar för tågresenärer i grannskapet. Om du kan släpa dina väskor över vägar så kan du hitta undanskymda billiga parkeringsplatser längre bort från stationen.

Och vill du stå under tak så finns parkeringshus lite längre bort. Kundparkeringar finns också i området, och där gäller andra regler. På några kundparkeringar uppmanas man att använda p-skiva.

Dessutom är priset lite lägre på en del parkeringsplatser om du har boendekort.

Så rörig är verkligheten för alla som vill parkera i närheten av Centralstationen. Spara kartan här ovanför om du vill undvika en prischock.

Mer läsning

Annons