Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt när vittnen skolkar

När rättegångar ställs in för att åtalade eller vittnen inte dyker upp kostar det samhället stora pengar. Sedan 2008 har vittnesskolket mer än fördubblats i Västmanlands tingsrätt.

Annons
Fler hot. Helena Wahlund på Brottsofferjouren i Västerås upplever att det blivit vanligare att vittnen hotas.foto: kenneth hudd

Allt fler rättegångar i Sverige måste ställas in eftersom åtalade eller vittnen inte dyker upp.

Under 2011 fick 40 huvudförhandlingar vid Västmanlands tingsrätt ställas in för att vittnen inte kom till rätten – jämfört med 17 förhandlingar år 2008, enligt siffror från Domstolsverket.

Helena Wahlund, verksamhetsansvarig på Brottsofferjouren i Västerås, tror att folk är mer rädda att vittna i dag än för några år sedan.

– Det förekommer så mycket hot nu. Vi får ofta höra att vittnen hotas. Det vi känner är viktigt att föra fram är att vi även kan hjälpa vittnen, inte bara målsägande, säger hon.

Sedan 2008 måste varje polismyndighet ha minst två personsäkerhetshandläggare, som bland annat jobbar med vittnesskydd. Maria Kanka på polisen har ingen förklaring till statistiken.

– Jag upplever att de som söker sig till oss får den hjälp de behöver, säger hon.

Enligt rådmannen Lars-Johan Eklund som arbetat med brottsmål i flera år är det ett stort problem med inställda förhandlingar. Samtidigt påpekar han att det oftast är de åtalade som uteblir.

2011 fick 119 förhandlingar ställas in för att en part i målet inte dök upp. I ytterligare 130 fall misslyckades domstolen av olika skäl med att kalla någon av parterna till rätten.

Kostnaden för att ställa in en rättegång samma dag är drygt 11 000 kronor, enligt Riksrevisionen.

Mer läsning

Annons