Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt sakna biljett på tåg

Från torsdag går det inte längre att köpa biljetter på SJ:s tåg och den som är utan biljett får betala en avgift på upp till 1900 kronor.

Annons
Kan bli dyrt. Roberto Lezama är tågvärd på SJ:s tåg. Från torsdag får han inte sälja några biljetter på tågen. Den som är utan biljett kan tvingas betala en avgift på upp till 1¿900 kronor.Foto: CATHARINA LINDER

Tågvärden Roberto Lezama skyndar från ett tåg. Han jobbar på tåg som går till Göteborg, Mora och Uppsala. Att det från torsdag inte går att köpa biljett på tågen tror han inte blir något problem. Visst, folk kan bli arga i början, men folk vänjer sig tror han.

– Man lär sig nya saker. I Spanien och Frankrike måste man ha biljett innan man kliver på tåget, säger han.

Han säljer färre och färre biljetter på tåget redan men får en del frågor om det nya systemet.

– Men möjligheterna att köpa biljett är oändliga, det gäller bara att planera sin resa, säger han.

Isabel Dellacasa Lindberg, ordförande i föreningen TIM-pendlare, är inte speciellt oroad över systemet heller.

– Som pendlare finns det andra saker som är allvarligare, säger hon.

Men pendlarföreningen har framfört ett önskemål till SJ om att pendlare med pendlarkort som glömt att ”blippa” kortet inte ska drabbas av avgifterna.

– Vi tycker att de ska få en andra chans om de glömt att blippa, säger hon. Men det här är också under förutsättning att biljettautomaterna fungerar.

Andra tågföretag i regionen, som Tågkompaniet som kör Bergslagspendeln till Ludvika åt Tåg i Bergslagen, kommer inte att följa i SJ:s fotspår och sluta sälja biljetter på tågen.

– Vi vill att det ska vara lätt att resa med oss. Vi vill att folk ska kunna välja själva hur och när de betalar, säger Håkan Jarl som är trafikchef.

Mer läsning

Annons