Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter skyfall – nu kollas avloppen

Vid ett skyfall den 8 juli översvämmades källaren hos bland andra några radhusägare på Jonasborgsvägen. Nu har arbetet med att kontrollera avloppsrören påbörjats.

Annons
Specialkamera. Mikael Tens från Mälarenergi visar en av de kameror som används för att inspektera avloppsledningarna i Skiljeboområdet. Syftet är att se om det finns något som hindrar regnvattnet från att komma fram i avloppen.Foto: Tony Persson

De områden som drabbades värst var Skiljebo, Brandthovda och Viksäng där ett 60-tal hus översvämmades.

En av dem som drabbades var Magnus Almér som bor i ett radhus på Jonasborgsvägen.

– Vi har haft ett möte med Mälarenergi. Vi är väldigt glada att de tagit de här problemen med avrinningen på allvar och börjat jobba på sin åtgärdsplan. Det är jättebra för alla parter att det händer något, säger Magnus Almér.

Arbetet med att torka ur källarna har påbörjats men samtidigt vill de inte göra för mycket innan de vet hur åtgärdsplanen ser ut.

På Mälarenergi har arbetet med att inspektera alla ledningar runt de fastigheter som drabbades av översvämning påbörjats under sommaren. 115–120 anmälningar av varierande art har kommit in till Mälarenergi.

–¿Vi håller nu på att undersöka vilka brister vi har i vårt huvudsystem. Det är ett ganska omfattande jobb som kommer att ta ett tag, säger Birger Wallsten på Mälarenergi.

Ledningarna testas genom att de spolas igenom med vatten från brandposter in i regnvattenledningar för att se att vattnet når hela vägen.

– På Jonasborgsvägen har man spolat igenom systemet med färgat vatten. På ena sidan av huset upptäckte man att de inte var anslutna till dagvattenledningen utan vattnet hamnar i en pumpbrunn i deras källare. Det är inte helt riktigt där, säger Birger Wallsten.

– Vi kontrollerar nu om det beror på felkopplingar, brister eller gamla ledningar. Det kan bli en kombination av åtgärder, säger Birger Wallsten.

Blir det försäkringsbolag eller Mälarenergi som står för deras kostnader?

– Vi håller på och utreder det här internt för att gå ut med information till dem om vad vi gör och vad som kommer att hända och vad vi har för tankar omkring det hela, Vi vill inte ta på oss skulden rakt av, säger Birger Wallsten.

Mer läsning

Annons