Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologiska ägg - nu från instängda höns

För de ekologiska hönserierna betyder Newcastleviruset en hel del olägenheter.
– Men det är inte allvarligt. Vi har fått ta in hönsen redan nu. I vanliga fall skulle de ha varit ute ytterligare en tid, berättar Henrik Larsén, en av ägarna till Springsta säteri, öster om Västerås.

Annons

På säteriet bedrivs ekologisk produktion med 13 000 värphöns som sköts enligt KRAV:s regler, och 15 000 sprätthöns.

– Det blir ingen skillnad på äggen, men det ligger ju ett mervärde i att konsumenterna får veta att äggen kommer från höns som har gått ute.

Men det är inga andra problem?– Det ska väl möjligen vara de nya hönsen. Jag har en ny grupp i ett ombyggt stall. Det är frågan om de kommer ut alls i höst. Och om de inte kommer ut i höst så blir det svårare att lära dem att gå ut i vår. De är vanedjur.

Han är däremot inte särskilt oroad över Newcastlesjukan i sig. Ett liknande svar gav en delägare till hönseriet Gesala, Anders Björklund, till mediekollegan P4 Västmanland, även om han också sa att man nu skulle vara försiktig med besökare och göra allt för att hönsen inte ska komma i kontakt med duvor, den grupp fåglar som hittills drabbats hårt av Newcastleutbrottet i Västerås.

Mer läsning

Annons