Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eksem ger rätt till sjukersättning

När den 45-åriga kvinnan från Västerås arbetade som städerska fick hon ett mycket besvärligt eksem. Nu har kammarrätten givit henne rätt till halv sjukersättning efter en lång process.

Annons

Det var i mitten av 1990-talet som hon började få besvär med eksem på händerna. Senare blev besvären så svåra att hon under 2000-talet under flera perioder hade hel tidsbegränsad sjukersättning samt livränta. 2008 fick hon avslag på hel sjukersättning, men började arbetsträna och kunde hitta ett annat arbete utanför städsektorn. Men det visade sig att hon endast kan utföra det arbetet på halvtid eftersom stress förvärrar hennes svåra eksem.

Hon ansökte därför om halv sjukersättning från och med april 2009 samt livränta eftersom hennes besvär vållades av arbetet, men fick avslag av Försäkringskassan.

Förvaltningsrätten i Uppsala prövade i oktober förra året respektive februari i år ansökningarna, men gick på Försäkringskassans linje som var att kvinnan varken var berättigad till halv sjukersättning eller livränta.

Kammarrätten i Stockholm har enhälligt gjort en motsatt bedömning.

Rätten finner att läkarutlåtandena talar för att hennes besvär är varaktiga, att hon inte kan arbeta mer än halvtid, och att hennes eksembesvär uppkom på grund av skadlig inverkan från arbetet.

Därför ger kammarrätten nu kvinnan rätt till halv sjukersättning och skickar tillbaka ansökan om livränta till Försäkringskassan för ny prövning.

Mer läsning

Annons