Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever blir utan lärare enligt lärarförbundet

Lärarförbundet larmar om vikariesituationen i Västerås och kräver besked om omedelbara åtgärder till den 3 mars. Men akuta åtgärder är redan i gång menar kommunen.

Annons

 ”Personalsituationen har nu nått en katastrofal gräns på grund av den stora vikariebrist som finns i staden”, skriver Läraförbundet i en arbetsmiljöframställan till Västerås stad.

– Problemet är att vi har för dålig grundbemanning, säger Emmy Wetterblad, grundskoleansvarig på Lärarförbundet i Västerås.

– Det finns inget luft i systemet, för lite folk helt enkelt. Så när en lärare blir sjuk så faller allt som ett korthus.

Enligt Emmy Wetterblad kan detta innebära att en speciallärare tas in som lärarvikarie, vilket i sin tur innebär att elever med särskilda behov blir utan undervisning. Eller att en lärare får ha två klasser själv eller någon annan akut lösning.

Är det sämre i Västerås än på andra håll?

– Det är samma situation på många ställen. Men vi känner att just nu har det gått över styr här, säger Emmy Wetterblad.

Rekryteringen av vikarier sköts i Västerås huvudsakligen av Bemanningscentrum, som fördes till barn- och utbildningsförvaltningen så sent som vid nyår. Chef är Karin Chemnitz och hon tycker att man gjort en hel del.

Har ni tillräckligt med folk?

– Nej, det kan jag inte säga. Inte än men snart. Det är en stor skillnad sen den 1 januari.

Chemnitz pekar på att man tillfälligt sänkt behörighetskravet för vikarier och att pensionerade lärare erbjuds vikariat. Men framför allt har rekryteringsprocessen skyndats på. Sedan nyår har 27 nya barnskötare rekryterats som timvikarier, ytterligare 30 är på gång och i veckan intervjuas 15. En annons om lärarvikarier har fått 67 svar och tre har redan rekryterats.

Totalt har Bemanningscentrum i dag cirka 110 personer fast anställda, ytterligare 232 som timvikarier och fler är alltså på väg in.

– Jag menar att vi vidtagit akuta åtgärder, säger Chemnitz. Det som är en flaskhals är belastningsregistret där det kan ta 14 dagar för att få svar.

Har du någon känsla av att åtgärderna fått genomslag?

– Absolut, jag märker det på våra bemanningsassistenter.

I skrivelsen kräver Lärarförbundet ökad grundbemanning, mindre elevgrupper och fler speciallärare.

Anders Teljebäck (S), förste vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, kommenterar:

– Det första är en organisationsfråga. Men när det gäller det andra så vill jag gärna ha mindre elevgrupper och fler speciallärare. För det krävs ökade resurser och det är jag beredd att verka för under de kommande åren.

Mer läsning

Annons