Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever testade ny cykelled

Nu går det nästan att cykla till Gäddeholm. I går invigdes första delen av en ny vandrings- och cykelled.

Annons

Elever från Ekbergaskolan har tagit på sig gula västar och samlats vid Björnö-halsen. De ska provcykla den nya vandrings- och cykel-leden mellan Västerås och Gäddeholm.

Kommunalrådet Andreas Porswald (MP) betonar områdets kulturhistoriska värde och sedan förrättar han invigningen genom att av-fyra en knallpulverpistol.

–Nu kan västeråsarna göra utflykter här och få många fina natur- och kulturupplevelser, säger Andreas Porswald.

Det har funnits planer på att bygga en vandrings- och cykelled till Gäddeholm sedan början av 1990-talet. Men det var först när den nya översiktsplanen för Gäddeholm klubbades som frågan aktualiserades.

Leden är skyltad som vandringsled vilket innebär att det är tillåtet att cykla men inte att köra moped. Den är ungefär fyra kilometer lång men i nuläget går det bara att utnyttja halva sträckan.

Den resterande delen, fram till Herrgården, ska byggas i sommar. Efter sommaren ska det också läggas ett lager med stenmjöl för att underlaget ska bli mjukare.

Leden kommer inte att snöröjas eftersom den inte klarar tunga fordon. Att bygga leden har varit lite besvärligt, berättar Claes-Håkan Olofsson, platschef NCC Västerås.

– Det är mycket sankmark. Vi byggde under vintern så att vi kunde utnyttja tjälen, säger han.

Mer läsning

Annons