Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever testar livet i rullstol

Svårt att ta sig upp på bussen men ganska lätt att ta sig fram i galleriorna. Det konstaterar elever på Rudbeck som provat på livet som rullstolsburen för en dag.

Annons
Rudbeckeleverna Tobias Marcusson, Joel Ågren, Linnéa Åberg och Emma Iggström testar hur det går att ta sig fram med rullstol i centrala Västerås. FOTO: HANNA OSCARSSON

Det är tredjeårseleverna på Rudbeckianska gymnasiets barn- och fritidsprogram med pedagogprofil som undersöker hur det är att ta sig fram med rullstol i centrala Västerås. Undersökningen ingår i kursavsnittet ”människor i behov av stöd”.

– Syftet är att se vad som fungerar och vad som inte fungerar ute i samhället och skapa förståelse för människor som har dessa problem. Hur går det till exempel att prova byxor i ett provrum eller ta sig in på Stadshotellet?, säger läraren Birgitta Svedlund.

Nere på stan har en grupp elever hunnit testa flera olika vardagssysslor med sina rullstolar. Redan på bussen stötte gänget på patrull.

– Det var svårt att komma upp på bussen trots att den hade ramp. Det hade varit nästan omöjligt att klara själv. Vi kom samtidigt med en farbror med rollator som också hade problem, berättar Linnéa Åberg.

Likadant var det vid rampen till Domkyrkan.

– Den gick knappt att komma upp på, säger Joel Ågren.

Men stans gallerior är eleverna nöjda med. Där har det varit lätt att ta sig fram och det har funnits bra instruktioner till hissarna.

– Fast det har varit lite trångt i vissa affärer, säger Emma Iggström som också konstaterar att disken vid kassorna där man ska betala ofta är för hög för kunder som måste sitta ner.

Gågatorna i centrum är smidiga att rulla på, bara man undviker kullerstenar och vet var det finns nedsänkningar i trottoaren när man vill korsa gatan. Vid huvudingången till teater Västmanland blir det dock helt stopp vid trapporna till huvudingången. Liksom vid många andra av stans offentliga byggnader saknas en tydlig hänvisning till var man ska ta sig in som rullstolsburen. Alldeles runt hörnet finns emellertid en väl fungerande handikappingång och testpatrullen kan besöka byggnaden utan större besvär.

Förutom den fysiska miljön har eleverna också fått känna på hur det kan vara att bli bemött som funktionshindrad.

– Ofta vänder sig folk bara till den som drar rullstolen, inte till den som sitter i, säger Tobias Marcusson.

Här tar det stopp. Tobias Marcusson, Joel Ågren, Anna Karlsson, Camilla Hellström, Linnéa Åberg och Emma Iggström funderar på hur de ska ta sig in på teatern. FOTO: HANNA OSCARSSON
Rullande rad. Runt hörnet finns en handikappanpassad ingång till teatern och Emma Iggström, Linnéa Åberg, Camilla Hellström, Anna Karlsson, Joel Ågren och Tobias Marcusson kan rulla in utan problem. FOTO: HANNA OSCARSSON

Mer läsning

Annons