Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna tävlar med tårtor

Det var full rusch i skolköket på Persboskolan i Skultuna förra torsdagen då det var dags för fyra grupper i klass 8 B att baka sina egenkomponerade tårtor till skolans stora tårttävling.

Annons
Tårtbagare. Hannes Pontelius, David Wijkander, Asmir Hasanovic och Gustav Eriksens tårta är klar för provsmakning.Foto: Per G Norén

– Det är eleverna själva som kommit med idén och de har själva skissat på tårtan och planerat ingredienser. De har också varit tvungna att prisberäkna tårtan innan de bakat den. Budgeten de haft att hålla sig till är 100 kronor, berättar Catarina Schrötter Fisk, hem – och konsumentkunskapslärare.

Totalt kommer de tre klasserna att visa upp 12 olika tårtor, som de själva först avsmakar för att sedan bjuda skolans lärare på.

Lärarna bedömer sedan tårtorna och en segrare utses i varje klass. De tårtor som går till final ska sedan avsmakas och bedömas av en utomstående jury.

I en av köksavdelningarna i skolköket arbetar David Wijkander, Hannes Pontelius, Gustav Eriksen och Asmir Hasanovic med att färdigställa sitt verk ”Extra allt”. Som namnet antyder innehåller den en hel del ingredienser.

Det är en chokladtyngd sockerkaksbotten som fyllts med hasselnötscreme blandat med grädde. Tårtan är täckt med en lock av marsipan, vaniljkräm och chokladdoppade jord-gubbar.

Birgitta Cavallini

[email protected]

Mer läsning

Annons