Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En man bland 50 kvinnor

Bara 1,8 procent av personalen på Västerås kommunala förskolor är män. Könsfördelningen är snedare än i övriga Sverige och långt snedare än i de privata förskolorna.

Annons
”Det är säkert en del tradition och kultur. Sedan kan lönen vara en orsak”, säger Daniel Vestholm på Soltorpets förskola på Bjurhovda om varför så få män gjort samma yrkesval som han. Själv uppskattar han friheten som en pedagog i förskolan har, jämört med skolan. På bilden syns också Flora Nyman.

VLT har träffat samtliga 16 män som är fastanställda i Proaros förskolor. Nästan alla stortrivs, men bland dem som varit med länge finns också en frustration över att så lite görs för att männen ska bli fler.

-Det har varit samma tugg sedan jag började. De skriver mål och riktlinjer, men det händer ingenting. Man visar inte att det är en viktig fråga. Man höjer till exempel inte lönerna. Min grabb kör truck och tjänar mer än vad jag gör, säger Roger Mälström, förskollärare på Fredriksbergs förskola och veteran i sammanhanget med sina 35 års erfarenhet.

Läs mer i tisdagens VLT.

Mer läsning

Annons