Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En öde tomt ska bli 300 nya lägenheter

Efter 15 år av skiftande byggplaner och stora protester ska Nordanby äng slutligen bebyggas. 300 bostäder ska stå klara i slutet av detta årtionde. Det ska vara lägenheter med vanliga hyror, inga lyx-byggen.

Annons
Nu ska det gå snabbt. Bostadsdirektörerna Anders Nordstrand, Mimer, och Christian Brobeck, Aroseken, planerar. De vill helst att spaden ska sättas i jorden i höst, att de första lägenheterna ska vara klara 2016 och att hela Nordanby äng ska vara färdigt 2019, inklusive bullerplank, ledningar och vägar. Byggplanerna har annars dragits i långbänk i 15 år.Foto: Per G Norén

Nordanby. Tidigare var det Aroseken som ensamma ville bygga, men nu har de allierat sig med Mimer.

– Vi har funnit varandra. Vi är två företag med stark lokal förankring, säger Christian Brobeck, Arosekens vd.

Anders Nordstrand, Mimers vd, nickar instämmande. Tillsammans visar de två direktörerna runt oss i området, som nu mest är ödemark. Lövsly täcker delar av området. Grunder efter jordbruksbyggnader sticker upp.

– Men just här ska vanliga västeråsare få ett nytt hem, säger Anders Nordstrand och sveper ut med handen över det öde landskapet på Nordanby äng.

Nordanby äng ska bebyggas allt från punkthus till radhus, allt från enrummare till större lägenheter. Några fantasihyror ska det inte bli, lovar direktörerna. Men de vill ändå inte gissa vad hyresnivån blir.

– Nej, det återstår att se. Vårt mål är att bygga för vanliga västeråsare med hyror som de klarar av, säger Christian Brobeck, Aroseken.

Uppåt tusen personer kommer att få nya bostäder på Nordanby äng. Några kommer att ha Mimer som hyresvärd, andra Aroseken. Ännu finns inga skisser och inga nya kartor.

VLT har skildrat hur byggplanerna på Nordanby äng låg stilla. Idén att bygga kom troligen på 1990-talet, men det var i början av 2000-talet som byggplanerna blev tidningsrubriker.

Tidigt talades det om studentlägenheter, men det ändrades. Det fanns också farhågor om bullerproblem.

Planerna ändrades flera gånger. Bland annat kapades några våningar bort från de högsta husen i byggplanerna.

Men den stora utmaningen kom för några år sedan när ett 70-tal invånare i villorna omkring överklagade hela byggprojektet. Fallet nådde ända till regeringen som avslog överklagan.

När VLT besöker villaområdet intill verkar flera av villaägarna fortfarande vara motståndare.

– Vi är mest oroade över den ökande trafiken i området. Men när överklagan avslogs så var det ju bara att ge upp, säger Harriet Sletmo, en av de villaägare som engagerade sig hårdast mot byggplanerna.

Andra grannar håller med henne, men det finns också villaägare som är neutrala eller välkomnar bygget.

– Bara inte trafiken blir för hård så ser jag fram emot att få nya grannar. Tomten är ju övervuxen och ful. Det blir bättre med hus, säger en av villaägarna.

Uppgiven motståndare. ”Det var tråkigt att vår överklagan avslogs, men jag är fortfarande oroad över den ökade trafiken. Här finns ju flera barnfamiljer”, säger Harriet Sletmo.

Mer läsning

Annons