Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En sjuttis kostar 200"

Det är lätt att få tag på alkohol. VLT har talat med två ungdomar om hur de gör när de vill köpa alkohol.

Annons

Flicka, 17 år: ”Jag har en kompis som är 20 år, så jag ber honom att köpa ut. Vi är bra vänner. Det brukar bli varannan, var tredje månad så jag har ett litet lager. Mest öl och cider. Innan så hade man ju telefonnummer man kunde ringa.

Ungefär 2–3 stycken. De fick man genom kompisar. Man bara ringde och bestämde tid och plats. En sjuttis kostar 200 och en platta öl ungefär lika mycket. Det är smuggelsprit, i alla fall vodkan som är ett märke man inte känner igen. Cider är väldigt svårt att få tag på. Langarna har alltid varit yngre utländska män och jag har aldrig blivit lurad. Mina föräldrar vet att langning förekommer och att det är lätt att få tag på alkohol. De säger att jag  inte får dricka innan 18 men de vet att alla mina kompisar dricker. Jag skulle aldrig fråga om de kan köpa ut.

I alla fall inte än. Kanske när jag är 18. Men jag vet inte om de säger ja.”

Pojke 18 år: ”Det är enkelt. Man ringer ett telefonnummer man har i mobilen, så kommer de och lämnar på en avskild plats man bestämmer. På 20 minuter kan man ha alkoholen. Jag brukar handla varannan vecka ungefär, det var mer innan jag fyllde 18. Nu går jag på krogen och dricker mer där i stället. Jag har 4–5 telefonnummer, de får man av kompisar. Man kan handla allt: sprit, öl, vin, cider, alkoläsk. Sprit är lättast att få tag på. Det brukar kosta 200 för en sjuttis, eller en liter. Det är smuggelsprit – konstiga märken. Jag vet inte vad langarna heter, jag har bara kodnamn. Jag tror de agerar i nätverk, för ibland lämnar inte samma person som man beställt av. Det händer sällan att langarna åker fast, jag har använt samma nummer i två år nu. Det känns inte bra att gynna olaglig handel, men det finns inga alternativ, och jag har aldrig blivit lurad av dem.”

Mer läsning

Annons