Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande barn får bo kvar i Västerås

Individ- och familjenämnden har beslutat att låta ensamkommande barn som fyller 18 år under 2017 bo kvar i kommunen.

Annons

Beslutet gäller ensamkommande barn som ännu inte fått besked om uppehållstillstånd.Det finansieras med hjälp av statliga medel som regeringen och Vänsterpartiet har tillsatt för detta syfte.

I dagsläget får kommuner ersättning från Migrationsverket för att betala för asylsökande ensamkommandes boende fram till att de fyller 18 år.

Efter 18-årsdagen upphör ersättningen vilket ofta gör att de ensamkommande tvingas flytta till ett av Migrationsverkets boenden som kan ligga långt bort från där den ensamkommande tidigare bott.

Kommunerna kan själva bestämma hur ersättningen ska används då pengarna inte är öronmärkta. Men Ann-Louise Molin Östling, Socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i Individ- och familjenämnden, tycker att det är viktigt att pengarna används till det de är avsedda för.

– Beslutet från regeringen är inte okomplicerat för oss som kommun. Men vi ska göra allt vi kan för att lösa situationen för dessa ungdomar.

Västerås stad kommer att få strax under 3 miljoner kronor för att bekosta boendet för ca 46 ensamkommande barn som fyller 18 år under 2017.

För att de ensamkommande barnen ska få möjlighet att bo kvar har kommunen satt krav att de barnen antingen studerar eller har en sysselsättning som kan generera ett arbete.Varje ärende kommer att prövas individuellt av socialtjänsten.

– Det här beslutet är jättepositivt och kommer leda till att de barn som fyller 18 år under hösten får en trygg tid i Västerås medan deras asylärende prövas istället för att behöva flytta och riskera avbrott i sina studier och sin integrering, säger Anna Thunell (MP), kommunalråd och 1:e vice ordförande i Individ- och familjenämnden.

Mer läsning

Annons