Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamseglaren på drift: ”Krävs ett grymt psyke”

I 80 dagar snurrade västeråsaren Stig Lundvall runt med havsströmmarna. Vem som helst hade blivit snurrig av tillvaron men Stig Lundvall tar uppståndelsen med ro.

Annons
Stig Lundvall i sin båt.

– Äsch, det är sånt som händer när man är ute och ensamseglar. Men jag är glad att jag klarade livhanken. Det blev ju lite problem med mat och vatten på slutet, säger Stig Lundvall när VLT når honom ombord på det grekiska handelsfartyget Proteus.

Stig Lundvall höll humöret uppe, trots att VHF-radion bangat ur. Han kunde inte få kontakt med något av de många fartyg som seglade i farvattnen runt Sydafrika.

Till sist upptäcktes han av Proteus.

– Då var jag ganska medtagen. Det var svårt att klättra de elva meterna upp för repstegen till däck, jag var ju så svag i armarna eftersom jag gått ned från 85 till 70 kilo.

Hur klarade du mat- och vattenförsörjningen under 80 dagar?– Proviant hade jag, även om jag var nära att börja nagga på nödprovianten i livflotten. Jag åt ungefär lika mycket om dagen som du äter i mellanmål där hemma. Vatten? Det regnade då och då, ungefär en halvliter om dagen räckte gott. Och var gott.

Stig Lundvall hade bestämt sig för att segla till Australien, men tvingades ändra kurs mot Afrika när det blev stiltje.

Under de 80 dagarna i båten ägnade han sig bland annat åt att räkna ut hur länge provianten skulle räcka.

- Det var bara att hänga med i strömmarna eftersom masten och seglet var borta. Men det krävs ett grymt psyke för att inte deppa ihop. Det har jag, säger Stig Lundvall, som räknar med att vara hemma i Västerås om en vecka.

Stig Lundvall.

Mer läsning

Annons