Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett älskat inslag är tillbaka i gatubilden

Nu är tidningslägget åter på plats i VLT-huset. Där kan du läsa vad som skrevs i VLT för femtio år sedan.

Annons
på plats igen. Från och med nu kan historiskt intresserade och andra nyfikna komma till VLT-huset och läsa 50 år gamla nyheter i tidningslägget som ställs ut i fönstret till höger om entrén.

Under ombyggnationen har tidningslägget som funnits i VLT-huset tillfälligt varit bortplockat, men nu är det åter tillbaka på sin plats i fönstret på nedre plan.

Margareta Svensson-Gillberg arbetade i 37 år som faktaredaktör och chef för VLT-arkivet. Hon såg ofta personer stanna till för att läsa ur den femtio år gamla tidningen.

– Jag tror det var väldigt uppskattat. Man såg ofta att det stod folk där och kikade, på väg från arbetet eller på sin lunchrast, det hände att det kom in personer och berättade om minnen från tiden, eller något som de känt igen sig i och som det skrivits en artikel om. Ibland ville de läsa mer om en händelse, då hjälpte vi till att ta fram artiklar och mikrofilm ur arkivet. Vi hade ju landsortspressens största arkiv, berättar hon.

Tidigare fanns även en gammal budcykel, en tidstypisk trenchcoat som ofta användes av reportrar på den tiden och en presskylt placerad intill tidningslägget. Budcykeln är för närvarande inlämnad på reparation men kommer sedan åter att ställas tillbaka på plats.

– I den digitala tidsålder vi lever i då allt mer läggs ut på webben kan det ju vara kul att få se hur tidningen såg ut förr, säger hon och hon tror att tidningslägget åter kommer intressera många förbipasserande.

Mer läsning

Annons