Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett av världens största"

På tisdagsförmiddagen togs symboliskt de första skoptagen för en samförbränningsanläggning som ska ha avfall som huvudbränsle.

Annons

Den blir en av de största av sitt slag i världen och investeringen beräknas uppgå till nästan tre miljarder kronor.

Under hösten 2014 beräknas värme – och elproduktionen i den nya anläggningen vara i full drift.

Det nuvarande kraftvärmeverket är nästan fem decennier och behöver förnyas för att driften ska säkras inför framtiden. Avfall kommer att vara huvudbränsle men den är också anpassningsbar till biobränsle.

– Vår kraftvärmeproduktion ska inte vara låst vid en typ av bränsle. När vi inför avfall i vår bränslemix kan vi nästintill utesluta både kol och torv och räknar därför med att minska utsläppen av fossil koldioxid med circa 300 000 ton per år, sa Kenneth Jönsson, vd för Mälarenergi AB.

Att det stora projektet nu gick in i en annan fas var anledningen till att de första skoptagen togs och att många medarbetare hade samlats för att skåla.

– Allt är färdigt på ritbordet och alla förberedelser klara och nu drar vi i gång med produktionen av den nya anläggningen, Block 6, sa Johannes Nylund, projektledare.

Tillsammans med panna 5, som eldas med biobränsle, kommer den nya anläggningen att stå för den huvudsakliga värmeproduktion i framtiden.

– Det finns mycket utsorterat avfall både i Sverige och utomlands, sa Kenneth Jönsson

Om avfall som bränsle

Gebin att använda avfall som bränsle utvinns energi ur det en sista gång, istället för att förstöra det och lägga på deponi.

Avfallet som anläggningen ska ta emot består av torrt hushållsavfall, papper, plast och industriavfall som trä, papper, plast, metaller, impregnerat trä och returträ.

10-15 procent av avfallet till anäggningen sorteras ut i olika materialavskiljare och går till materialåtervinning istället för att förbrännas.

Mer läsning

Annons