Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett samhälle för alla"

Ett 70-tal personer marscherade genom centrala Västerås på lördagseftermiddagen för ett samhälle som är tillgängligt för alla.

Annons

Man protesterade mot alla hinder som möter funktionshindrade i vardagen, och i det fallet är Västerås inget undantag.

För Johanna Andersson, 29 år, och rullstolsburen sedan 15 år tillbaka var det självklart att vara med i marschen. Hon stöter dagligen på olika problem.

– Det kan vara butiker som jag inte kommer in i, hissar som är för små och trappor som stänger mig ute, berättar hon. Ska jag gå på en restaurang eller uteservering måste jag först kontroller om jag kommer in.

Johanna Andersson är en person som talar om vad hon tycker när stöter på den här sortens problem. Inte sällan får hon till svar att man vet om och att man jobbar på en lösning.

– Men det är inte sant, säger hon. Ofta har man inte gjort något på över tio år.

I stället försöker krog- och butiksägare hitta lösningar för stunden.’

– Men hur kul är det att bäras in bakvägen på en restaurang, säger Johanna Andersson.

Hon tycker att det blivit bättre i samhället, men stegen som tas mot ett samhälle som är tillgängligt för alla är för korta, och takten för låg.

Johanna Andersson en lag om att lokaltrafiken ska vara tillgänglig för alla, den kom för 31 år sedan. Och den fungerar, ibland.

– På vissa bussar, med vissa stolar och med vissa chaufförer bakom ratten, säger hon.

Vid mötet på Aseatorget som avlutade marschen lovade Carl Johan Norström, ordförande i nämnden för funktionshindrade, satsningar på ökad tillgänglighet, till exempel när det gäller bad och uteserveringar.

Mer läsning

Annons