Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert på wienerbröd

Tolv finalister från hela landet kommer den 2 april att tävla om den ärofyllda titeln Svensk Mästare för Unga Bagare. 

Annons
Kim Lund tränar varje helg.

Västeråstjejen Kim Lund, 21 år, är en av finalisterna.

 – Det är första gången jag är med i en sådan här tävling och det ska bli kul, säger Kim Lund, som arbetar på Vete-Katten i Stockholm.

SM Unga Bagare är en tävling för bagare upp till 23 år. På Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg kommer finalisterna att tävla i fem olika moment. Under fem timmar och efter egna recept ska de baka franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd och ett dekorbröd eller en tårta. En jury betygsätter sedan bak- verken utifrån smak, färg, form och kreativitet.

Har du tränat mycket?

– Ja, varje helg sedan januari har jag varit på bageriet och bakat och det är värt allt arbete. Jag har haft mycket stöd av min chef och av mina arbetskamrater.

– Det är ett lysande till- fälle för unga talang- fulla bagare runt om i landet att visa upp sitt kunnande inom ett hantverk som blir allt populärare, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare konditorer, som arrangerar tävlingen.

Inte bara vinnaren belönas, de på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare.

Mer läsning

Annons