Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt valresultat ledde till ödmjukhet

Ett år har gått efter valnatten den 19 september – den som blev en rysare. I åtta dygn hölls politikerna i spänning innan ett nytt och oväntat resultat räknades fram.

Annons

De båda blocken – de rödgröna (S-V-MP) kontra alliansen (M-C-FP-KD) blev i princip jämnstora och de nyinvalda Sverigedemokraterna fick en maktposition med sina tre platser. De kunde nu avgöra viktiga frågor där blocken var oeniga.

Västerås, som oftast styrts av en stabil majoritet, hade nu ett läge där vad som helst kunde hända.

Snabbt samlades blocken till ett möte där de enades om att de skulle bli överens.

– Jag väntar mig att det blå blocket låter oss regera och inte låter Sverigedemokraterna bestämma, sade Ulla Persson (S).

Elisabeth Unell (M) intygade att inget samarbete skulle ske med SD.

I praktiken blev det lite si och så med det. Vid första budgetmötet gick flera frågor till omröstning och då vann alliansen med hjälp av SD.

Ulla Persson var arg och besviken.

– Det var en ny och extrem situation, säger hon i dag.

Nu har hon vant sig vid att vissa frågor får avgöras av fullmäktige.

– Ibland vinner alliansen, ibland vinner vi.

Sverigedemokraterna har avgjort ett och annat, Kanske mest uppseendeväckande när de avskaffade vårdnads-bidraget genom att Börje Brandhill (SD) röstade mot sitt eget parti och stöttade de rödgröna. Andra gånger har SD hållit med alliansen eller lagt ned sina röster.

Ulla Persson (S) tycker att den extrema situationen i fullmäktige medfört något gott.

– Vi visar en större lyhördhet och ödmjukhet, både i fullmäktige och i styrelser och nämnder.

Främst är hon nöjd med att blocken enats om två budgetar och även slagit fast de ekonomiska ramarna.

– Man kan säga att vi lyckats prata ihop oss om kronor och ören.

Även Elisabeth Unell ser fördelar med det nya diskussionsklimatet.

– Det tar längre tid men resultatet blir bättre, säger hon.

Sverigedemokraternas John Bergström tycker dock att de båda blocken inte respekterar väljarna när de agerar gemensamt. Han har erbjudit samarbete och vill få något tillbaka, men de övriga partierna har förklarat att de inte är intresserade.

Samtidigt som de båda blocken enas i de större frågorna fastnar de ofta i debatter om vem som kom på vad, först. Så har det bland annat varit i frågan om nya busslinjer (kallat Smartkoll). Invändningarna och förändringarna har varit många och in i det sista har partierna påpekat vad just de har bidragit med.

Miljöpartiets sidbyte har också präglat politiken. När MP gick över till de rödgröna förlorade alliansen makten. Om de får tillbaka MP kan alliansen regera igen och de har börjat driva miljökrav. Folkpartiet vill ha mer energi- och miljöforskning, ökad produktion av biogas och energieffektiv framställning, samt en ekologiskt hållbar stadsdel på väster, med solceller och bilpooler för miljöbilar med mera.

Den nya enigheten har också lett till utebliven debatt. När avtalet om äventyrsbadet Kokpunkten skrevs på – efter flera års dödläge – var det ingen, från någon sida, som hade något att invända.

Mer läsning

Annons