Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få inbrott klaras upp

Polisen i Västmanland är bland de sämsta i landet på att sätta dit inbrottstjuvar. Förra året anmäldes 222 bostadsinbrott i länet. Av dem klarades bara 7 upp.

Annons

Bostadsinbrott är svåra att klara upp. I bara tre procent av alla fall från länet i fjol hittades en gärningsman. Det visar statistik som tidningen Hem Hyra ställt samman.

– Man måste nästan ta tjuvarna på bar gärning. De lär sig våra metoder ganska fort. I stort sett alla använder handskar och då får vi inga fingeravtryck. Det ska till ganska mycket både tur och skicklighet för att binda någon till brottsplatsen, säger Marie Envall, biträdande chef på polisens utredningsenhet i Västerås.

Enligt reglerna ska polisen skicka tekniker till alla bostadsinbrott.

– Det kanske funkar i storstadslänen där man har många poliser, men här har vi inte det. Då måste man göra en lokal anpassning. Vi har till exempel tränat våra när-poliser i hur man säkrar spår och ett antal personer jobbar enbart med spårsäkring, säger Marie Envall.

Värst drabbade av inbrott är områdena Bäckby, Pettersberg, Malmaberg, Skiljebo, Vallby och Skallberget.

I höstas tillträdde Torbjörn Möllberg som särskild koordinator för arbetet mot bostadsinbrott i länet.

– Vi ser till att göra alla förstahandsåtgärder som är möjliga. Det kan handla om att se till att det blir tekniska undersökningar gjorda, dörrknackning, och att höra måls-ägande och eventuella vittnen så tidigt som möjligt, säger han.

Västmanlandspolisen hamnar på 16:e plats av 21 om man jämför uppklarnings-procenten mellan de olika polismyndigheterna. Torbjörn Möllberg vet inte varför länets poliskår ligger sämre till än andra.

– Jag tycker att vi jobbar på bra, men man måste ha flyt också och komma rätt. Vi kan säkert förbättra mycket.

Han säger också att siffrorna är små och att även enstaka brott kan ge tydliga utslag i statistiken.

– Jag hoppas att det är en tillfällighet. Klarar vi två brott till så stiger procenten. När man har lite tur, och det måste man ha för att ta tjuvarna, så ändrar sig siffrorna, säger han.

Prioriterar ni bostadsinbrotten tillräckligt mycket?

– Ja, absolut. I min värld prioriteras inbrott så högt det bara går. Det finns inte en polis som inte gör allt det går för att bekämpa bostads-inbrott, för det drabbar de utsatta så fruktansvärt hårt, det är en sådan kränkning, säger Torbjörn Möllberg.

Marie Envall framhåller att det är mycket man kan göra för att förhindra inbrott.

– Till exempel att ha grannar som vaktar huset. Och att inte skylta med värdeföremål i sociala medier, ”här är min dyra fina tavla, nu åker jag på semester en vecka”. Man kan tänka lite själv och skydda sig mot inbrott. Det handlar inte i första hand om larm, utan om att tänka till, att försöka tänka som en tjuv, säger hon.

Bostadsinbrott 2011

Siffrorna anger antal bostadsinbrott samt uppklarningsprocenten. 

1. Gotland: 17 – 41 procent

2. Blekinge: 69 – 14 procent

3. Norrbotten: 81 – 11 procent

4. Dalarna: 105 – 10 procent

16. Västmanland: 222 – 3 procent

21. Stockholm: 3441 – 2 procent

Hela landet: 8317 –3 procent

Källa: Hus Hem samt BRÅ.

Mer läsning

Annons