Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallande betongblock klippte av en nerv

Den 12 december i fjol fick Frank Bygdén, 31, sin armbåge krossad av nedrasande betongelement i gamla Ikea-huset på Hälla. Tre och en halv månad senare vet han fortfarande inte om hans högerhand blir så pass återställd att han kan återgå till jobbet.

Annons
Hjälplös. ”Utan den här handsken kan jag inte röra handen. Då hänger den bara”, berättar Frank Bygdén.

Han råkade ut för en av 101 olyckor på byggarbetsplatser i länet i fjol. Tvärtemot vad som ofta sägs är det en rätt kraftig ökning.

Han minns hur det gick till, hur allt började röra sig, hur golvet rasade: ”Sen låg man därnere”.

– Man hinner inte tänka särskilt mycket.

Frank går och väntar på att få besked från Uppsala om det är något liv i den nerv som klipptes av vid olyckan och som styr hans högerhand.

– Armbågen är ihopskruvad och utan den här handsken på handen kan jag inte röra den. Då hänger den bara.

Han är sjukskriven till 18 maj, en sjukskrivning som troligen förlängs. Sedan hoppas han kunna komma tillbaka till jobbet som smed och montör på Proffsservice, ett företag med något dussin anställda. Där trivs han och sammanhållningen är god.

Men rent ekonomiskt kunde det förstås vara bättre. För trots utfyllnad från Afa, den kollektivavtalsbundna försäkringen, faller det ut mindre pengar än om Frank hade jobbat.

Och i början dröjde det väldigt länge innan det kom några pengar alls.

– Det visade sig att både arbetsgivaren och jag själv skulle skicka in samma papper till Försäkringskassan som sjukhuset redan försett dem med, säger han.

Nu ordnade det sig därför att Göran Viljanen, hans chef på Proffsservice, som privatperson lånade ut pengar.

– Det är lite skrämmande att det ska ta sån tid när någonting sånt här händer, säger Viljanen.

– Och det är klart att i dagens läge skulle man nog rekommendera folk att ha en privat försäkring också.

Det önskar Frank Bygdén också att han hade haft. Han har försökt skaffa en försäkring nu, men då går det inte. I varje fall inte innan han är återställd.

Inte heller hans arbetskamrat, som också skadades vid olyckan, är tillbaka på jobbet. Han drabbades av skallskador, men mår nu förhållandevis bra.

Christer Lindström, regionalt skyddsombud hos fackförbundet Byggnads, säger att det fortfarande händer ”alldeles för mycket elände på byggarbetsplatserna.

– Min uppfattning är att det kan bli åtskilligt mycket bättre i branschen.

Han menar att en huvudorsak till olycksstatistiken är de pressade byggtiderna. Men han säger också att det faktiskt finns siffror som går åt rätt håll:

– För några år sedan var det kanske tre procent av byggjobbarna som höll till 65. Nu känner jag till och med några som jobbat fram till pensionsgränsen.

Arbetsplatsolyckorna ökar

Den långsiktiga trenden är att arbetsolyckor efter ett dopp under lågkonjunkturen 2009 ökar något. Allvarliga olyckor minskar något, medan ”färdolycksfall” ökar ganska kraftigt.

Arbetssjukdomar minskar kraftigt, men det har att göra med att det blivit svårare att få sjukdomar godkända som arbetsrelaterade.

Byggbranschen i länet redovisar en ökning av arbets­olyckor med sjukfrånvaro 2013: 101 mot 88 året innan, 80 år 2011 och 68 år 2010.

Totalt har olyckorna i länet ökat i långsam takt från bottenåret 2009.

Mer läsning

Annons