Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk naprapat riskerar att få böter

I 18 års tid har han utgivit sig för att vara naprapat. Han har haft egen praktik och har under åren behandlat massor av patienter. På onsdag ställs Christer Jakobsson, massör i VIK Hockey, inför rätta.

Annons

Han är misstänkt för brott mot patientsäkerhetslagen, vilket han också erkänner.

– Det var ett misstag av mig att kalla mig naprapat. Jag har gått en fullständig naprapatutbildning och lärt mig allt det praktiska men har inte gjort något examensarbete. Därför har jag inte fått någon legitimation, säger Christer Jakobsson.

Men hur många patienter har du behandlat genom åren?– Inte så många och jag har aldrig tagit emot patienter på remiss. Jag har mest jobbat som massör.

På ditt telefonsvar kallar du dig fortfarande naprapat. Varför det?

– Jag har inte kollat av inspelningen på länge och inte tänkt på det. Men det har inte varit min avsikt att lura någon.

I polisens förundersökning går det att läsa att Christer Jakobsson påbörjade en naprapatutbildning hösten 1984, men att han aldrig fullföljde den. Han säger också att han påbörjade ”kompletteringarna men gjorde aldrig klart dem. Det blev för mycket kostnader och resor.”

Det var Svenska Naprapatförbundet som till slut polisanmälde honom – sedan legitimerade naprapater tipsat förbundet.

– Ja, tyvärr måste jag säga. Men jag vet inte hur många gånger vi har varit i kontakt med honom men kommunikationen har inte fungerat direkt bra. För oss handlar det i första hand om att borga för patientsäkerheten, säger Jesper Johansson, vice ordförande i förbundet.

Christer Jakobsson har haft sin praktik i bostaden. Han har erkänt brott från 1994, men åtalas bara för brott under perioden juni 2010–21 februari 2012. Åklagaren i målet, Theo Rydén, kan inte svara på varför. Han har ”ärvt” åtalet och nyss fått det på sitt bord.

– Tidigare gärningar kan vara preskriberade, men jag har nyss fått målet och inte hunnit läsa igenom det.

Straffet för brott mot patientsäkerhetslagen är böter.

Mer läsning

Annons