Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska barnbarn kan ha lurats i hela landet

Männen ringde upp gamla människor och sade sig vara deras barnbarn som var i pengaknipa.

Annons

De kan ha lurat människor i stora delar av Sverige, däribland Västerås och Västmanland.

I tisdags grep polisen två män, 44 och 46 år gamla från Stockholmstrakten, efter en biljakt längs Norrlandskusten. Inte förrän polisen använde spikmatta på E4 norr om Örnsköldsvik kunde männen stoppas och gripas.

De båda är misstänkta för ett mycket stort antal brott eller försök till brott riktade mot äldre i Mellansverige och upp längs Norrlandskusten till Norrbotten.

Nu pågår ett intensivt utredningsarbete där polisen i Gävleborg har samordningsansvaret då männen sitter anhållna där.

– Det kommer in anmälningar mot de här båda hela tiden, säger Mikael Hedström, presstalesman för polisen i Gävleborgs län. Anmälningarna kommer strömmande från de polismyndigheter – län – som tagit emot anmälningar om den här typen av brott.

I januari inträffade en våg av bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre i Gävleborg. I januari och februari nådde vågen Västmanland.

– Vi tror att de gjort en räd på ett ställe, legat lågt ett tag och sedan dykt upp på ett nytt ställe, säger Mikael Hedström om de anhållna och fortsätter:

– Vi vet inte om de som nu är anhållna är skyldiga till alla brotten. Vi måste få reda på om det finns fler misstänkta och spåra upp dem. Vi har datorer och mobiltelefoner beslagtagna och undersöker dem, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons