Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen har prenumererat på VLT i 100 år

Kristina Mattson är tredje generationen i familjen som i år prenumererat på VLT i precis hundra år. I brevlådan, som hennes morföräldrar satte upp 1934 då huset var nybyggt, har tidningen vid det här laget lagts ner varje vardag under de senaste 77 åren och det görs fortfarande.

Annons

Det var i maj 1911, som Kristinas mormor Signe och morfar Karl Johansson, beställde sin första årsprenumeration på Vestmanlands Läns Tidning, som då kostade fem kronor per år.

– Morfar hade precis fyllt 20 år, mormor var 21 och de hade nyligen fått en liten dotter, min mamma Astrid. Prenumerationen beställde de när de just flyttat in i ett enkelrum i ett hus som låg ungefär där huset som tidigare rymde Telia ligger vid Ringvägen. De har berättat att de egentligen inte hade råd med en prenumeration, men tyckte samtidigt att en dagstidning var viktig att ha, berättar Kristina.

Den unga familjen gjorde två viktiga investeringar efter inflyttningen. Förutom tidningsprenumerationen beslutade de sig även för att avsätta pengar för tandläkarbesök.

– Mormor läste tidningen högt upp i åldern. Hon var över 90 år då hon dog 1981. Och hennes tänder var felfria, påpekar Kristina.

Familjen Johansson flyttade så småningom till Rektorsgatan 5 och tidningen följde förstås med dit. 1934 lät morfar Karl bygga en villa åt familjen på Lärlingsgatan 21. Brevlådan som morfadern då satte upp intill en av grindstolparna är densamma idag. Kristinas föräldrar Astrid och Max Rhodin tog så småningom över huset.

1943 föddes Kristina som har växt upp här. Ägarförhållandena ändrades men tidningsprenumerationen fortlöpte som vanligt till samma adress.

1994 gick Kristinas föräldrar bort med bara en dags mellanrum. Kristina bodde då sedan 1960-talet i Stockholm och hade ingen möjlighet att flytta tillbaka till Västerås och barndomshemmet.

– Ingen bodde i huset under tre år. Sälja huset var inte aktuellt. Jag ville att det skulle stanna i familjen, säger Kristina.

Prenumerationen sades dock inte upp, den skrevs bara om på Kristina och fortsatte att läggas i brevlådan vid grinden.

Hans Gunnarsson, Kristinas särbo sedan många år, föreslog att han skulle flytta in i huset när han gick i pension. Sagt och gjort, 1997 flyttade Hans in och VLT fortsatte att komma i brevlådan, men nu i hans namn.

– Han får en helårsprenumeration av mig i julklapp varje år, säger Kristina som fortfarande har hem och arbete i Stockholm, men reser ”hem till Västerås”, som hon säger, ett par gånger i månaden.

– Då har Hans sparat alla VLT jag missat så att jag kan läsa dem i efterhand, som kvällslektyr.

– Det är ju roligast att läsa tidningen färsk till morgonkaffet. För mig brukar genomläsningen ta en timme ungefär, säger Hans.

Kristinas dotter Maria Mattsson, snart 40 år, och barnbarnen Alexander Björklund, 10 år, och Jacob Björklund, 8 år, bor också i Stockholm. Men när de kommer ”hem till mormors hus i Västerås”, på Lärlingsgatan, läser de gärna VLT.

– Även om de inte är prenumeranter så är de faktiskt fjärde och femte generationen i familjen som läser VLT, säger Kristina.

För att hålla på familjetraditionen, så kanske de är prenumeranter in spe.

– Ja, äldsta barnbarnet har frågat om han får ta över huset en dag och jag har sagt att det får han gärna.

Hör av dig till oss i så fall och berätta. Vi lottar ut 10 VLT-tårtor bland alla som hör av sig.

Skriv till oss på

Har du eller någon du känner prenumererat länge på VLT? Har du särskilda minnen av VLT eller har läst något speciellt som du fortfarande bär med dig? [email protected]

Mer läsning

Annons