Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjerna har fått komma hem

När avspärrningarna hävdes klockan 17 i går eftermiddag fylldes området på Vildvins-vägen av återvändande boende. Den drabbade familjen Lennartsson var också på plats och kunde bara konstatera att det inte fanns mycket kvar som kunde räddas.

Annons
Bor på Vildvinsvägen. Ritva och Göte Isaksson är på väg att hämta sin bil, som de parkerat en bit utanför det avspärrande området där de bor. De behövde dock inte evakuera i lördags.

En av familjemedlemmarna, Mattias Lennartsson, 29 år, hade dock fått tag på sin hårddisk. Han höll den i händerna och försökte stryka bort sotet med sina handskar.

– I två år har jag arbetat med de dataprogram som finns på den här hårddisken. Jag är på gång att starta eget och det jag behöver finns på hårddisken och på den där, säger han och pekar på en ännu sotigare dator som står på marken.

Han var på väg att flytta hemifrån om en vecka. Tills vidare bor familjen hos släktingar.

Räddningsledaren på plats uppmanade Mattias att inte själv försöka ta ut data från disken, den skulle i stället skickas till ett företag som troligtvis kunde rädda uppgifterna som fanns på den.

Mattias mamma tittade in genom en av de sotiga fönsteröppningarna med glasskärvor och upptäckte att hennes glasögon låg till synes intakta på en bord i det i övrigt utbrända rummet.

Glasögonen hämtades ut, hon putsade glasen och de visade sig vara hela.

Ylva och Patrik Rehn med sina fyra barn är närmsta granne med Lennartssons på Vildvinsvägen. De var också en av de fyra första av grannarna som evakuerades. Rehns fick först gå in till en granne lite längre bort från brandplatsen, för att avvakta vidare besked under kvällen.

– Vid nio, halvtiotiden på lördagskvällen fick vi besked att vi tillsammans med en brandman skulle gå hem och hämta nödvändiga saker och sedan bege oss från området. Vi har varit hos bekanta fram till nu, men det har inte blivit mycket sömn. Vi är tack-samma för att vårt hus fortfarande står kvar. Eldflagor har fallit ner över hela området och vinden låg på kraftigt åt vårt hus, sa Ylva Rehn.

Hon var själv inte hemma när branden började, men var på väg hem från centrum tillsammans med en av döttrarna, när Patrik ringde och berättade att det brann i grannhusets garage.

– Han ringde 16.44 och berättade det, då befann vi oss ungefär vid Konsum-butiken här på Gryta, larmet till brandkåren kom 16.43 har det sagts.

Patrik hade suttit och tittat på tv när han hörde ett underligt ljud, ett bankande från sitt garage uppfattade han det som. Ljudet upphörde inte så han gick ut för att se vad som stod på.

– Jag såg att det brann på hos grannen strax bakom den kaningård vi har intill staketet som skiljer tomterna åt. Jag ringde 112 direkt, men det visade sig att en annan granne redan gjort det. Så hämtade jag kaninen och mötte min fru och dottern.

Elden spred sig snabbt.Ylva påpekar att de fick bra information om situationen under hela lördagskvällen.

Familjen kunde i går eftermiddag konstatera att förutom en stickande lukt inomhus hade deras hus inte skadats,

– Åtminstone inte vad vi har sett hittills. Vi får undersöka det bättre i dagsljus.

Ritva och Göte Isaksson bor i första huset där Vildvins-vägen börjar, men de behövde inte evakueras. VLT mötte dem på söndagsförmiddagen när de var på väg att gå från sitt hem till bilen som de har parkerat en bit från hemmet på grund av avspärrningarna.

– Vi var inte hemma under lördagskvällen, men jag kom hem en stund vid 19-tiden för att hämta mat. Jag såg på långt håll att det brann på vårt område så jag lämnade bilen på andra sidan Anemonvägen och gick sista biten hem, berättar Ritva.

– Om vi har kunnat sova lugnt i natt innaför avspärrningarna? Ja, med så mycket bevakning i området har inte det varit något problem, säger Göte.

Mer läsning

Annons