Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånge försökte strypa vakt

Den 27-årige fången på Salbergaanstalten arbetsvägrade – och blev plötsligt och oväntat mycket våldsam.

Annons

Nu har han dömts till ytterligare två och en halv månads fängelse som påbackning på det straff på fem år och två månader, för bland annat flera fall av grov misshandel, som han började avtjäna i höstas.

Den 27-årige mannen, som kommer från Göteborg hade avtjänat två månader av sitt långa fängelsestraff på Salbergaanstalten när han den 1 december vägrade att komma ut ur sin cell för att gå till arbetet. Alla friska fångar på Salberga har arbets- eller studieplikt.

27-åringen hade tidigare arbetsvägrat flera gånger, och reglerna säger att arbetsvägrande fånge då inte får vara kvar i sin cell på dagarna. Därför skulle två kriminalvårdare få ut honom ur cellen.

27-åringen blev då mycket upprörd och aggressiv och började slå och sparka, i synnerhet mot en av kriminalvårdarna. Trots att kriminalvårdarna använde våld för att värja sig kom 27-åringen i överläge och kopplade stryptag. Inte förrän ytterligare en kriminalvårdare samt anstaltens larmstyrka kom på plats lugnade sig situationen.

Båda kriminalvårdarna som utsattes för 27-åringens våld klarade sig med ömhet som satt i maximalt några dagar.

27-åringen åtalades för våldet, men vägrade under huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt att säga något om brottet.

Tingsrätten fann honom skyldig till våld mot tjänsteman och dömde honom till två månader och 15 dagars ytterligare fängelse.

Mer läsning

Annons