Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för skattebrott

Förre storbyggmästaren Per-Olof Pettersson dömdes igår till fängelse i två år för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Dessutom belades han med näringsförbud i fem år framåt.

Annons

– Va, det kan inte vara möjligt, kommenterar Pettersson när VLT ringer och meddelar Västmanlands tingsrätts dom.

Som VLT tidigare skrivit åtalades Per-Olof Pettersson för misstankar om grovt skattebrott i samband med att hans dåvarande kompanjon, en 48-åring från Eskilstuna, köptes ut från deras gemensamma fastighetsbolag, Mälarstaden.

I det sammanhanget betalades lite drygt 13,2 miljoner kronor ut från Mälarstaden till kompanjonens privata konto.

För att i någon mån dölja utbetalningen tillverkades tre falska fakturor på tillsammans samma belopp.

Pettersson har hela tiden förnekat att han känt till kompanjonens uttag men tingsrätten konstaterar att han vid tidpunkten när de falska fakturorna bokfördes var ensam ansvarig i bolaget.

Pettersson var dessutom åtalad för ytterligare två fall av skattebrott i samband med en fastighetsaffär, men där valde Västmanlands tingsrätt att fria honom från alla misstankar.

– Jag kommer naturligtvis att överklaga domen, fortsätter Pettersson, och tillägger:

– Sanningen måste komma fram någon gång och jag hoppas den gör det i hovrätten.

Kompanjonen dömdes till fängelse i två år och sex månader sedan han fällts på samtliga tre åtalspunkter. Även han får näringsförbud i fem år framåt.

För Per-Olof Pettersson väntar nu, förutom en kommande hovrättsförhandling, också en rättgång där han åtalats för bestickning. Misstankarna handlar om att han låtit förra kommunalrådet i Västerås, Kent Ryberg (S), få köpa en villa alldeles för billigt. Ryberg är samtidigt åtalad för grovt mutbrott. När den rättegången skall hållas är ännu inte fastställt.

Mer läsning

Annons