Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsestraff för spritligans ledare

Den 44-årige Västeråsföretagaren drev, vid sidan av sitt vanliga företag, en omfattande svarthandel med alkohol. Nu har han dömts till ett år och nio månader i fängelse.

Annons

Samtidigt dömdes hans tre kompanjoner i den närmast affärsmässiga olagliga spritförsäljningen till icke-frihetsberövande straff; villkorlig dom och samhällstjänst, skyddstillsyn samt skyddstillsyn med föreskrift om psykiatrisk behandling.

VLT har i flera artiklar tidigare skildrat hur ligan åkt i skåpbilar och köpt sprit utomlands samt sålt tusentals liter öl, vin och sprit till främst ungdomar runt om i Västerås. ”Ett rullande systembolag” har verksamheten bedrivits som. Ungdomar som förhörts efter att ha köpt alkohol har beskrivit försäljarna som justa och välsorterade; ungdomarna har behövt ringa ett samtal för att langarna skulle leverera.

Den olagliga affärsverksamheten pågick under relativt kort tid men omsatte stora summor och stora kvantiteter alkohol. 44-åringen använde sitt företags lagerutrymmen och bilar för langningsverksamheten.

Tingsrätten dömde 44-åringen som drivande i såväl smuggling och försäljning. En medåtalad 31-åring var också mer aktiv än de två andra, men 31-åringens psykiska ohälsa ledde till att han slapp fängelse.

Mer läsning

Annons