Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångna i sitt eget hus

Flera äldre och rörelsehindrade blev fångar i sina egna hem i helgen. Hissen gick sönder i fredags och lagades inte förrän i går.

Annons
Lång väntan. Birgit Wid och flera andra rörelsehindrade satt fast i det egna huset i nästan tre dygn. Hissen var trasig och trots att hissbolaget visste om problemet redan fredag eftermiddag skedde inte reparationen förrän i går eftermiddag. Då hade den rätta hissdelen anlänt.Foto: Mats Adolfsson

Huset på August Palms väg 8 på Trumslagarbacken är högt. Påfallande många som bor i huset är äldre, varav en del är rörelsehindrade.

När VLT kom till huset i går förmiddag stod hissen fortfarande stilla. På en av de högre våningarna bor Birgit Wid. Hon skulle ha åkt till Hörcentralen i går, men det gick inte. Birgit är stödd på sin käpp när hon öppnar dörren.

– Ja, hissen är trasig. Det är ett elände. Jag fick skjuta upp allt. Nu har jag fått en ny tid. Tyvärr får jag vänta till den 18 juni.

Hon har varit fast på sin våning i flera dagar. För att komma ner till ytterdörren skulle hon ha fått gå många trappor, stödd på käppen. Det är uteslutet.

Men hon är pigg ändå.

– Jag fyller 89 år snart.

Hon är inte ensam om problemet. Det står flera rullatorer utanför dörrarna i huset. Diskussioner gick heta mellan grannarna.

– Hur kan man vänta med att laga en hiss? Vad hade hänt om någon hade blivit sjuk?, sa en upprörd dam i trappuppgången.

Även hemtjänstpersonal och tidningsbud fick problem. Det är arbetsamt att gå sju våningar uppåt, även för yngre människor.

En av de mer rörliga äldre männen i trappuppgången gick ner till markplan i hel-gen och satte upp en lapp med några ilskna meningar på den trasiga hissen.

När VLT kom igår hade hisstekniker varit där, satt upp sina egna skyltar och i all tysthet tagit bort den boendes lapp. Klockan var då 9.20 och lagningsarbetet hade fort-farande inte startat.

Mer läsning

Annons