Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre aborter i länet

I torsdags släppte Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) den tredje upplagan av sin Sverigebarometer.

Annons
Tina Wilhelmsson, ordförande RFSU Västerås

Rapporten visar att Västmanland ligger bra till när det gäller användning av p-piller. Västmanland ligger som tredje bästa län i landet, efter Kronoberg och Jönköping, när det gäller minst antal aborter, 16,3 per 1 000 kvinnor i åldrarna 15–44 år. De senaste åren har antalet aborter varit högst på Gotland.

En orsak till att antalet aborter är färre i Västmanland kan vara priset på p-piller.  I Västmanland får ungdomar upp till 23 år betala endast 100 kronor/år. Det kan jämföras med att ungdomar i andra län kan få betala upp till 1 200 kronor/år.

Vad beror det på är så få aborter i Västmanland?

– Jag vet inte om priset har något samband. Jag vet att man i Norrbotten bestämde att p-piller skulle vara gratis upp till 25 år och nu har aborterna sjunkit med 25 procent där, säger Tina Wilhelmsson ordförande i RFSU Västerås.

Det är en kartläggning av tillgången och kvaliteten på vård kopplad till sexuell och reproduktiv hälsa.

Västerås är en av de städer i Sverige där p-pillerna är billigast och som en följd också har låga abortsiffror. Detta gäller framförallt aborter i tonårsåldern.

Ungdomsmottagningens nästa satsning blir att locka flera killar att komma dit. RFSU:s Sverigebarometer visar att mindre än en tredjedel av besökarna på ungdomsmottagningarna är killar.

– Vi kommer att ta upp det på det tvärpolitiska nätverket för lokala och regionala tvärsexualpolitiska frågor som vi ska ha den 11 december, säger Tina Wilhelmsson.

Mer läsning

Annons