Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fas 3 är bara enåtervändsgränd”

Fas 3 är en återvändsgränd för arbetslösa, och systemet bör avskaffas. Det budskapet hade tre västmanländska socialdemokratiska riksdagsledamöter när de besökte Västerås i går.

Annons

– Det är roligt att besöka några arbetsplatser där man har gjort det bästa de kan av systemet, men i stort sett har systemet fått hård och rättvis kritik, sa Sven-Erik Österberg när han besökte KFUK-KFUM:s verksamhet i Nordic Brass gamla lokaler i Kopparlunden.

Hans var där tillsammans med sina riksdagskollegor Olle Thorell från Surahammar. och Pia Nilsson från Sala.

Hans riksdagskollega Pia Nilsson uttryckte sig hårdare om regeringens nuvarande arbetsmarknadspolitik:

– Systemet är befängt. Fas 3 inom jobb- och utvecklingsgarantin är bara en återvändsgränd och ger inga jobb.

Redan under besöket på KFUK-KFUM på Kopparlunden möttes de tre politikerna av flera utförsäkrade arbetslösa som kunde berätta om hur utförsäkrade måste leva på några tusen kronor i månaden i socialbidrag efter att bostadshyran var avdragen. ”Man måste sälja av allt som man har”, berättade en av de arbetslösa.

– Det är just den bilden som vi har fått av konsekvenserna av det nya systemet, sa Sven-Erik Österberg.

Pia Nilsson är särskilt kritisk mot att de arbetslösa inte har möjlighet till vidareutbildning när de väl har kommit in i Fas 3, efter 450 dagars arbetslöshet.

– Det är naturligtvis viktigt för arbetslösa att ha en meningsfull sysselsättning. Men lika viktigt är det också att det finns möjlighet till utbildning så att arbetslösa kan få jobb på en framtida arbetsmarknad.

Mer läsning

Annons