Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastställt straff för Malmabergsmordet

Den 32-årige man som den 11 juli 2013 mördade sin exsambo och sina barns mor på Malmaberg får ingen ny prövning i Högsta domstolen.

Annons

Västerås. Högsta domstolen har beslutat att inte bevilja 32-årige Joel Kabagambe prövningstillstånd och därmed står Svea hovrätts dom på arton års fängelse för mord och grov misshandel fast.

Det var den 11 juli som den dömde högg sin tidigare sambo och sina barns mor, Eva-Marree Kullander Smith, med mer än 30 knivhugg vid det behandlingshem på Malmaberg där de två mötts för att kvinnan skulle få träffa parets gemensamma fyraårige son

Även i tingsrätten dömdes Kabagambe för mord till arton års fängelse, men han dömdes även för mordförsök på den behandlingsassistent som var med kvinnan då gärningen skedde. Hovrätten mildrade mordförsöket till grov misshandel och justerade även vissa skadestånd nedåt. Däremot ändrade inte hovrätten de arton år i fängelse som utmättes – det längsta tidsbestämda straff som kan utdömas för mord.

Hovrätten ansåg, liksom tingsrätten, att brottets grymhet egentligen motiverade lagens strängaste straff livstid. Men man valde att tillmäta den dömdes bristande impulskontroll – som kan ha utlösts av läkarordinerad medicinering – den betydelse som räckte för att lindra straffet till längsta möjliga tidsbestämda.

Mer läsning

Annons