Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattiga söker bland fonder

I går var det sista dagen i år att söka medel ur Västerås stads stiftelsefonder för fattiga och andra behövande. Ansök-ningarna strömmade in. Många ser dessaurgamla fonder och stiftelser som sin sista chans.

Annons

– Det har kommit in otroligt många ansökningar. Just nu håller jag på att öppna dem, men jag har inte hunnit registrera dem än, sade Ulrika Eriksson, Västerås kommunala fondhandläggare, igår förmiddag.

Förra gången som ansökningstiden gick ut för många fonder och stiftelser var i våras. Då fick Ulrika Eriksson en ganska bra bild av vilka de sökande var,

– I våras kom det in 430 ansökningar. Det fanns många som sökte pengar till kläder och skor till barnen. Andra söker till tandvård eller glasögon, till sin själva eller sina barn. Det är många som har blivit utförsäkrade. Det är jättemånga som är fattiga.

Fonderna och stiftelserna är ofta urgamla. Det syns klart av fondernas och stiftelsernas villkor (se faktarutan). De startades i slutet av 1800-talet eller under första halvan av 1900-talet av välmenande välbärgade människor som ville hjälpa behövande.

Detta var före välfärds-statens tid.

För 20 år sedan skrev jag om fonder och stiftelser i en annan kommun. På den tiden var det svårt för kommunerna att hitta fattiga att ge pengarna till. Hur är det i Västerås i dag?

– Det finns många fattiga som det är synd om. Det ser man när de redovisar i papperen som de skickar med.

Mer läsning

Annons