Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel mäta bilens fart vid en solstrimma

I juli 2013 stoppades en 25-årig värmlänning av Västeråspolisen på E18 vid Vallbymotet. Han hade enligt polisen kört 114 kilometer per timme på 100-sträcka.

Annons

Västerås. Saken har gällt om polisen har kunnat använda en solstrimma i asfalten som kontrollpunkt vid hastighetsmätning. Ja, sade tingsrätten. Nej säger nu hovrätten som friar bilisten.

Vid vägkanten den där julidagen ville 25-åringen inte godkänna de böter på 2000 kronor som polisen skrev ut och saken gick till rättegång i Västmanlands tingsrätt.

Mc-polisen som stoppat 25-åringen berättade att genomsnittsmätning av 25-åringens hastighet gjordes under en kilometer med en första kontrollpunkt i form av en hastighetsskylt och den andra kontrollpunkten en solstrimma i vägen.

25-åringen invände att en solstrimma inte är en godkänd kontrollpunkt.

Men 25-åringens argument bet inte på tingsrätten som hade läst en hovrättsdom som angav att det inte var så noga med anteckning om vad kontrollpunkten bestod i – huvudsaken var att uppmätt sträcka var längre än 300 meter. Bilisten dömdes till 2 000 kronor i böter men överklagade.

Hovrätten ger i en närmast summariskt skriven dom både polisen och tingsrätten klart besked: En solstrimma i asfalten kan inte i efterhand kontrolleras. Därför är den inte godkänd som kontrollpunkt. 25-åringen frias därför.

Mer läsning

Annons