Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem fuskande studenter stängs av

En använde miniräknare utan lov. Fyra andra plankade andra studentarbeten. Nu stängs de fem studenterna på Mälardalens högskola av för fusk.

Annons

De fem som stängs av är bara de senaste i en lång rad av avstängningar vid Mälardalens högskola. Högskolans disciplinnämnd hanterar tre gånger fler ärenden nu jämfört med för bara några år sedan. Men enligt högskolan det är det inte själva fusket som ökar.

– År 2009 påbörjade vi ett kraftfullt arbete och lyfte upp den här frågan på bordet. Det har lett till fler anmälningar. Men vi ser det inte som ett tecken på att fusket ökat bland studenterna, säger Åsa Winkler, högskolejurist vid Mälardalens högskola.

En av studenterna upptäcktes med att använda miniräknare under en tentamen utan att det var tillåtet.

Datorprogrammet Urkund som larmar vid misstänkt plagiat har varit till hjälp att upptäcka fusk i de fyra andra fallen. I bland har hela stycken visat sig identiska med andras arbeten. I ett fall har en av de fuskande studenterna till och med råkat kopiera felaktigheter som finns i ett annat tidigare studentarbete.

Två av studenterna har stängts av en gång tidigare och blir därför avstängda åtta veckor. De andra får sex veckors avstängning.

– Sex veckor är ganska hårt för studenterna som förlorar CSN under den här tiden. Det är väldigt ovanligt att studenterna återkommer hos disciplinnämnden. Enligt högskoleförordningen får en student inte vara avstängd längre än sex månader men det har aldrig hänt på Mälardalens högskola, säger Åsa Winkler.

Mer läsning

Annons